Як відпочити поруч з Вінницею? Журналістам провели тур по приміським Якушинцях і Зарванцях

Новини Вінниці / Як відпочити поруч з Вінницею? Журналістам провели тур по приміським Якушинцях і Зарванцях

В рамках етнічного фестивалю історик Людмила Сидорук провела екскурс по заповіднику «Серпанок» та Зарванецькій «пташиній фермі», познайомила з пасічником Олександром Олійником та розповіла місцеві легенди.

В день літнього рівнодення, 22 червня, прес-секретар фестивалю «Живий вогонь» Ірина Басенко організувала прес-тур для вінницьких журналістів по сільських місцевостях Якушинців та Зарванців. В рамках етнічного фестивалю історик Людмила Сидорук провела екскурс по заповіднику «Серпанок» та Зарванецькій «пташиній фермі», познайомила з пасічником Олександром Олійником та розповіла місцеві легенди.
Журналістський маршрут видався нелегким, але вражаючим.

Першим, хто, з великою посмішкою, вітав місцевих «майстрів слова» став птахолюб Віктор Іщенко. Чоловік проживає в селі Зарванці Вінницької області та на території свого маєтку має справжню ферму голубів. Віктор є членом клубу «Спортивна птиця» тому і перевагу надає спортивним та поштовим голубам. Попри всю естетичну насолоду, господар зазначає, що утримувати таких птахів недешева забаганка, адже одна така птиця може коштувати від 100 доларів.

«На сьогоднішній день я хочу зацікавити молодь. Адже мало людей, які готові надати перевагу вирощуванню птиці, аніж комп`ютерним іграм», - пояснив пан Віктор.

Наступним пунктом маршруту став колодязь, який побудований на роздоріжжі між двома селами. Особливість цього місця в чудернацьких історіях-легендах, які побутують в тутешній місцевості. І про одну з них розповідає історик Людмила:

«..з цієї криниці не беруть воду старожили, так як є достовірна інформація, що за часів конфедерації, у 1768 році, коли поляки були на території села, відбувалася сутичка з місцевими. В результаті покійника викинули в криницю. І з тих пір старожили та місцеві з криниці воду не вживають.»

Історії,звісно, цікаві, але історичного підтвердження не мають.

Під розповіді про тутешню місцевість ми прибули до заповіднику «Серпанок». Олені, єноти, екзотичні птиці… Всі ці тварини живуть під Вінницею, та радо зустрічають своїх гостей. Але справжньою гордістю заповіднику є родина африканських страусів.

Олександр Олійник за професією програміст, але має також недешеве хобі - бджільництво. Господар провів екскурсію по своєму дворі та пасіках. Показав як виготовляється мед та прополіс. Зазначив, що окрім цієї садиби, має ще власний павільйон на 48 сімей та стаціонарну пасіку.

Не дивлячись на те, що в Олександра немає медичної освіти, він радить займатися лікувальною терапією з бджолами:

«Входити в гармонію з біополем бджоли надзвичайно корисно як для нервової системи, так і для здоров`я в цілому. Для того, аби організм набрався сил, вистачає однієї години».

Це така собі невеличка реклама відпочинку… І кінцевим пунктом журналістського маршруту стала прес-конференція з артистами фестивалю «Живий вогонь».

«Таке може бути тільки на Поділлі, коли цимбаліст з Закарпаття, коли хороводниця з Одещини, а гості зі всієї України, і всі танцюють. Це дуже важливий проект тому, що сьогодні у своєму святі, і своїх традиціях дійсно може поєднатися вся Україна,» - підкреслює модератор прес-конференції Любов Завальнюк.

Софія Копач

23 червня, 2019