У Вінниці «ковідні» реанімації завантажені на 70%

Новини Вінниці / У Вінниці «ковідні» реанімації завантажені на 70%

Реанімаційні відділення трьох міських «ковідних» лікарень у Вінниці завантажені на 70%, а стаціонари – на 40,8%. З 490 кисневих «точок» задіяно 251. За останню добу у Вінницькій громаді зафіксували 162 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби. Під контролем сімейних лікарів на амбулаторному лікуванні нині перебуває 3 537 вінничан із встановленим діагнозом COVID-19, у яких легкий або безсимптомний перебіг хвороби.

«Протягом січня ми спостерігаємо швидке зростання нової кількості випадків захворювання. В Україні почала ширитися четверта «хвиля» коронавірусної хвороби. Тільки за останню добу у місті на коронавірус захворіли 162 людини. В реанімаційних відділеннях вінницьких «ковідних» лікарень перебуває 30 пацієнтів. Ліжковий фонд наразі завантажений на 50%, розгорнуто 490 ліжок. В резерві ми маємо ще до 100 ліжок. 251 пацієнт у стаціонарі отримує кисневу терапію, зайнято 51% кисневих точок. За минулий тиждень у Вінниці 2310 нових випадків хвороби, а тижнем раніше було 1900 випадків. Така динаміка вказує на стрімке поширення коронавірусу. Щодо летальності, то, на жаль, щодня ми втрачаємо 2-3 пацієнти», - розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

За його словами, починаючи з другого тижня січня, в Україні йде масове зростання кількості нових випадків коронавірусної хвороби. В редакції цей феномен називають «ефектом Буковелю», який щорічно повторюється після масового відпочинку у Карпатах.

Лабораторні дослідження підтверджують наявні штами «Омікрону». Він рідше спричиняє серйозні симптоми, ніж попередні штами COVID-19, але «Омікрон» дуже заразний.

«Зараз хвороба нагадує класичну гостру респіраторну вірусну інфекцію. Спостерігається незначна температура, закладеність носа, нежить, чхання, біль у горлі, головний біль. Потім додається кашель, пневмонія. Якщо пацієнт має супутні захворювання, то його стан стрімко погіршується. Щоб вберегтись від цієї хвороби, потрібно дотримуватись санітарних правил та карантинних вимог», - зазначив О.Шиш.

Олег Верлан

24 січня, 2022