Вінничанка опанувала «мікровишивку» та створює дивовижні прикраси (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінничанка опанувала «мікровишивку» та створює дивовижні прикраси (ФОТО, ВІДЕО)

Вінницька майстриня Олена Попенко 3 роки тому навчилися австрійській техніці petit point, якій вже понад 200 років. Тепер це її справжнє захоплення, адже мікровишивкою вона створює дивовижні прикраси — сережки, каблучки, браслети й брошки.

Вінницька майстриня Олена Попенко 3 роки тому навчилися австрійській техніці petit point, якій вже понад 200 років. Тепер це її справжнє захоплення, адже мікровишивкою вона створює дивовижні прикраси — сережки, каблучки, браслети й брошки.

«Це старовинна техніка "petit point" (маленька крапочка) стібки, як пікселі. Зародилася вона в Австрії у 18 ст. Це техніка, яку використовували аристократи. Вишивали майже все, від одягу до предметів інтер'єру і посуду», — каже Олена Попенко «Суспільному».

Свої орнаменти вінничанка компонує з різних схем. Кожна робота, запевняє, унікальна. Брошка, на якій зобразила оленя — одна з перших робіт Олени. Вишила її віскозою для себе. Тут у квадратному сантиметрі 360 стібків. І з такої кількості — лишень починала. Зараз дійшла до 1200 стібків.

«Коли народила дитину, до мене прийшло усвідомлення, що я залишу після своєї смерті? Я зрозуміла, що маю створити щось своє, за що не буде соромно. Я знайшла вихід у цій вишивці», — пояснює причину захоплення пані Олена.

Мікровишивку вона називає ювелірною роботою, розповідає, що найбільше навантаження під час роботи йде на спину й очі. Безпосередньо вишивка – це лише частина. Коли закінчила вишивати, майстриня закріплює роботу на фурнітурі, для чого використовує переважно срібний матеріал або з позолотою.

Свої витвори пані Олена вже презентувала у Португалії, чеській Празі, Іспанії. Її прикраси продають у Німеччині та Нідерландах. Ціни на кожен виріб — різні. Але заробіток не головне, займається цим жінка для душі. А замовлення має навіть із Мексики.

На 8 березня вона подарувала сережки й кулон мамі Ірині. Уся їхня сім'я — професійні художники. А от Олена замість полотна обрала канву. Хоч за фахом вона режисерка і актриса.

Щодо планів, то їх багато, а часу обмаль. Нині Олена Попенко розмірковує, над тим, аби почати вишивати мікропортрети.

Новини Вінниці / Вінничанка опанувала «мікровишивку» та створює дивовижні прикраси (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінничанка опанувала «мікровишивку» та створює дивовижні прикраси (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінничанка опанувала «мікровишивку» та створює дивовижні прикраси (ФОТО, ВІДЕО)