Вінничанам пропонують встановлювати Black Box: реєстратор фіксує відхилення напруги у мережі для звернення до енергетиків за компенсацією

Новини Вінниці / Вінничанам пропонують встановлювати Black Box: реєстратор фіксує відхилення напруги у мережі для звернення до енергетиків за компенсацією

Як вінничанам довести, що отримували електроенергію неналежної якості, через що згоріли прилади? Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук пропонує встановлювати в оселях Black Box. Це своєрідна «чорна скриня» літака, що неупереджено фіксуватиме характер і величину напруги в мережі.

Як вінничанам довести, що отримували електроенергію неналежної якості, через що згоріли прилади? Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук пропонує встановлювати в оселях Black Box. Це своєрідна «чорна скриня» на зразок тих, що є в літаках, що неупереджено фіксуватиме характер і величину напруги в мережі.

«Завдяки реєстратору напруги Black Box, можна призначити «лікування» і реалізувати один з можливих і необхідних сценаріїв – звернутися до енергопостачальних організацій», - запевняє керівник підприємства, презентуючи у Facebook розробку.

За словами, М. Ганчука, зі споживачів вимагають вчасної оплати за електроенергію.

«Але якої якості ми її отримуємо? Мерехтить лампа, згорів холодильник…Справа в якості електроенергії. Така проблема актуальна по всій Україні. Наскільки може відхилятися напруга від номінального значення? Відхилення нормується міжнародним стандартом, який діє в Україні. У витягу з ДСТУ зазначається, що зміни напруги не повинні перевищувати 10% від номінальної (220 V). Компанії-постачальники працюють згідно з кодексом і мають дотримуватися норм, які визначені постановою… Згідно з цієї постанови, споживачі можуть отримати компенсацію за недотримання стандартів енергопостачання у розмірі 25% від плати за надання послуг по розподілу», - пояснює директор підприємства.

Яким чином зафіксувати відхилення? Михайло Ганчук зауважує, що існує пристрій, який реєструє та зберігає інформацію. Він радить встановлювати Black Box, коли є підозра щодо надання неякісної послуги. Прилад фіксує напругу протягом доби. Якщо показники реєстратора «перевищують» нормативні відхилення, слід роздрукувати графік та звернутися з роздруківкою до постачальника електроенергії. Там потрібно написати заяви з проханням перевірити рівень напруги за адресою споживача.

Компанія-постачальник має 15 днів на виявлення причин відхилень, а надалі зобов’язана надати письмову відповідь, де вказати на заходи, які будуть проведені, та вказати суму грошової компенсації.

«Якщо постачальник електроенергії необґрунтовано відмовляє у компенсації або не реагує на звернення, споживач має право звернутися до НКРЕКП. За результатами перевірок національний регулятор зобов’язує постачальника надати компенсацію споживачеві у подвійному розмірі та накладає на компанію штраф. Постачальники електроенергії мають досить жорсткі важелі впливу на споживача, зокрема відключення від мережі. Покупець електроенергії, підписуючи договір, має не менше прав та важелів впливу. Та нажаль, не всі у цьому обізнані. Хоча частіше ми боїмося протистояти системі, жертвуючи власними інтересами та грошима. По факту виходить так: не має звернень – не має проблем», - додає М. Ганчук.