У Вінницькій облраді увагу депутатів привернули до «комерційних» КВЕДів однієї з лікарень

Новини Вінниці / У Вінницькій облраді увагу депутатів привернули до «комерційних» КВЕДів однієї з лікарень

Засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів Вінницької обласної ради сьогодні, 16 листопада, відбувалось у дещо незвичному режимі. Депутатів проінформували про те, що одна з комунальних лікарень «отримала» КВЕДи для розлогої підприємницької діяльності.

Фактично основну увагу на засідання приділили саме «комерційній складовій». До голови Вінницької облради Вячеслава Соколового надійшов лист від громадської організації, в якому наводились дещо дивні КВЕДи діяльності обласного комунального підприємства. Держреєстратор дозволив лікарні вирощувати ягоди, горіхи, плодові дерева, займатися оптовою торгівлею фруктами й овочами, а також твердим, рідким, газоподібним паливом, роздрібною торгівлею пальним, надавати в оренду орендовану нерухомість тощо. Голова комісії Ігор Грубеляс розповів про те, що Клінічний Центр інфекційних хвороб здійснює не притаманні йому за статутом види економічної діяльності.

Широкий спектр КВЕДів змінював обличчя закладу. З’ясувалось, що облрада не погоджувала таке розширення діяльності. Як-то кажуть «ні сном, ні духом»…

«Обласна рада не приймала рішення про внесення таких змін до відомостей про юридичну особу КНП Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб». Тому, на наш погляд, наказ, копія якого прикладена до цієї інформації, виданий директором Ігорем Матковським, є перевищенням його повноважень», – зауважила на засіданні комісії заступниця керуючого справами – начальниця управління юридичного забезпечення виконавчого апарату облради Алла Олійник.

Вона нагадала, що за розширення видів діяльності на сесії мають проголосувати депутати, а таке рішення навіть не виносилося на розгляд.  

Продовжуючи тему, профільний заступник голови облради Ігор Івасюк зазначив, що очільник лікарні «свідомо вносив неправдиві відомості про діяльність закладу».

«Відповідно до чинного законодавства, відповідальність за це несе той, хто подає дані, а не державний реєстратор. Тож ми будемо перенаправляти лист громадської організації з усією цією інформацією до правоохоронних органів», – наголосив І.Івасюк.

Ще він звернув увагу присутніх на те, що з такими «комерційними» КВЕДами, лікарня втрачає статус комунального неприбуткового підприємства.

«Не може лікарня торгувати ягодами чи пальним, може лише надавати медичні послуги», – наголосив Ігор Івасюк.

Нагадаємо, через закінчення терміну контракту наприкінці вересня Ігоря Матковського звільнили з посади директора «Клінічного Центру інфекційних хвороб», що викликало великий резонанс, адже його знають як чудового фахівця, який стояв у витоків закладу та завжди користувався повагою колег.

Раніше NaПарижі писав, що як голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий пояснив причини «конфлікту» з Ігорем Матковським, а також про події на вересневій сесії: «Протест Борзової та залучення ДБР Соколовим: «битва за Матковського» не обмежиться стінами Вінницької облради».

Отже, певний конфлікт між багаторічним керівником лікарні та посадовцями облради триває. Ігор Івасюк каже, що в облраді досі не отримали доступ до документації закладу. Можливо, через це він заявив, що виникла потреба у призначенні нового керівника.

Жодного рішення на комісії прийнято не було через відсутність кворуму. Тому можна вважати, що питання долі лікарні залишається відкритим, а до пошуку діалогу між усіма сторонами ще далеко.  

Олеся Рудницька

16 листопада, 2023