У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хід

Новини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хід

На вулиці Міліційній поруч з центром Вінниці на початку вересня екскаватором зруйновано старенький будиночок, під яким раніше дослідники зі спільноти «Тіні. Вінниця» знайшли підземний хід у бік дороги.

На вулиці Міліційній поруч з центром Вінниці на початку вересня екскаватором зруйновано старенький будиночок, під яким раніше дослідники зі спільноти «Тіні. Вінниця» знайшли підземний хід у бік дороги.

Про кількаметровий тунель у бік Міліційної в листопаді 2020 року у Facebook розповідав один із засновників спільноти Владислав Сушинський. Арочний цегляний підземний хід є типовим міським тунелем. І параметри його майже такі, як в інших місцях – ширина 1,4 метри.

NaПарижі писав про подібні у центрі Вінниці. В історичному районі Садки такі зустрічаються рідше, але не менш цінні для вивчення минулого міста.  Більш того, минулого року хід перебував у доволі гарному стані, хоча і потерпав від періодичних підтоплень через відкритий доступ до підвальної частини будинку.

У спільноті «Тіні. Вінниця» вважають цілком ймовірним, що цей тунель міг сполучатися із магістраллю, від якої був відокремлений цегляною перегородкою. Про існування підземної магістралі в районі Садків розповідали вінничани старшого покоління. За їх свідченнями, ще у 1980-их було кілька виходів з неї у підвали приватних будинків.

Звісно, принаймні з цього місця подальші дослідження підземель майже не можливі. Будівля зруйнована, невдовзі власник розпочне рити котлован, який остаточно знищить підземний «культурний шар». Можна лише констатувати, що за незначним виключенням вінницькі забудовники не зацікавлені у вивченні та збереженні історії міста.   

Від редакції додамо, що для науковців більшість вінницьких підземель не цікава через те, що ходи нібито відносно молоді, тому не мають археологічної цінності. Втім, слід зазначити, що Вінниця активно почала розбудовуватися саме з 19 сторіччя, і у той час містяни мурували не стільки будинки, скільки те, що було під ними. Тому під землею можуть зберегтися цікаві речі, які культурно збагатять місто.  

Новини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хідНовини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хідНовини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хідНовини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хідНовини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хідНовини Вінниці / У Вінниці екскаватор зруйнував будинок та без досліджень «поховав» підземний хід
Олег Верлан

7 вересня, 2021