Наслідки спроби рейдерського захоплення: на Вінниччині цукрозавод не працюватиме через арешт майна та відсутність банківського кредиту

Новини Вінниці / Наслідки спроби рейдерського захоплення: на Вінниччині цукрозавод не працюватиме через арешт майна та відсутність банківського кредиту

На Вінниччині не розпочав роботу Іллінецький цукрозавод. Обладнання підготували, сировину виростили, а цукор не варять. Причина у спробі рейдерства минулого року, провадженні, арешті майна та відсутності обігових коштів без банківського кредиту, який не дають.

Нещодавно у Вінницькій ОДА наголошували про те, що до роботи підготовлені 6 цукроварень регіону. Цукор завжди вважався особливою культурою на Вінниччині, знаковою… Тому до переробки особлива увага.  Втім, нині лише п’ять заводів розпочали сезон — приймають буряки у Гайсині, Крижополі, Томашполі, Хмільнику і Юзефо-Миколаївці. В Іллінцях не починали.

Ні підприємство, ні влада офіційно про причини не говорить. Більш того, «Голос України» дізнався про те, що на кагатні поля заводу доставили на переробку частину сировини. Проте на цукроварні пояснили виданню, що підприємству не вдалося отримати банківський кредит для плати за природний газ.

Причина виникла ще торік. Після завершення виробничого сезону завод зіткнувся з намаганням рейдерського захоплення підприємства і виробленого цукру. Адміністрація звернулася із заявами у поліцію, прокуратуру. Було порушено кримінальне провадження. За таких умов, зрозуміло, жоден банк не ризикне позичати гроші.

«Вирощені буряки продадуть на один з працюючих заводів, — пояснив співрозмовник виданя. — Бо в Іллінцях точно не варитимуть цукор».

В поліції підтверджують, що кримінальне провадження відкрито за статтею 206 КК України «Протидія законній господарській діяльності», у рамках розслідування накладено арешт на майно підприємства.

Видання зазначає, що вирішується питання про оголошення підозри особам, причетним до вчинення протизаконних дій.

Тим часом Іллінецький цукрозавод зазнав значних втрат. Корені нинішнього року вродили набагато краще, ніж торік. У середньому збирають на круг понад 500 центнерів, приблизно на сто центнерів більше на кожному гектарі у порівнянні з показником 2020 року.