У Держекоінспекції у Вінницькій області оприлюднили результати досліджень води, через яку загинули червонокнижні осетри на аквафермі

Новини Вінниці / У Держекоінспекції у Вінницькій області оприлюднили результати досліджень води, через яку загинули червонокнижні осетри на аквафермі

Отримавши інформацію про мор риби на аквафермі Ukrainian Caviar Berry, де вирощують осетрових риб, 3 жовтня спеціалісти Держекоінспекції та Держпродспоживслужби у Вінницькій області обстежили водойму та відібрали проби води з Ладижинського водосховища річки Південний Буг. Їх результати наразі оприлюднили.

Як повідомляє Державна екологічна інспекція у Вінницькій області, в місцях виявлення загиблої риби спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відбирались проби води для визначення вмісту забруднюючих речовин.

«Проводилось експрес-дослідження на вміст у воді нітрит-іонів (результат 0,2 мг/дм3 при нормі 3,3 мг/дм3) та азоту амонійного (результат 0,10 мг/дм3 при нормі 2 мг/дм3). Вміст розчиненого кисню становив 7,6 мг/дм3 при нормі 4 мг/дм3.

Працівниками Держпродспоживслужби у Вінницькій області було відібрано зразки води та риби на дослідження.

Відділенням поліції № 3 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області по даному факту порушено кримінальне провадження № 12023020240000170 від 03.10.2023 за ч. 2 ст. 242 ККУ. В рамках кримінального провадження проводились слідчі дії за участю прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури Вінницької обласної прокуратури.

Було відібрано три проби поверхневих вод:

1-Ладижинське водосховище на початку садкової лінії;

2- Ладижинське водосховище нижче по течії з 8 садка;

3- Ладижинське водосховище нижче по течії в кінці садкової лінії.

За результатами досліджень було виявлено перевищення по ХСК (хімічне споживання кисню) :

Проба 1-32,0 мг/дм3 при нормі 30.0 мг/дм3

Проба 2-32,0 мг/дм3 при нормі 30.0 мг/дм3. Показники азоту амонійного, нітрит іонів, фосфатів, сульфатів, хлорид-іонів в межах допустимого значення», - йдеться у повідомленні екологів.

Тобто причина загибелі залишається не відомою. Якщо аміак і був, то розчинився…

Нагадаємо, через забруднення Ладижинського водосховища знищено унікальне господарство, яке розводило азовського осетра. Загинуло за ніч близько 9 тонн червонокнижної риби. Це 3 000 екземплярів

В ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі власник знищеної осетрової акваферми Олександр Корх сказав, що має «припущення, хто скинув відходи у Південний Буг», однакм впевнений, що «ні екологи, ні правоохоронці істину не шукатимуть».