Через забруднення Ладижинського водосховища знищено унікальне господарство, яке розводило азовського осетра

Новини Вінниці / Через забруднення Ладижинського водосховища знищено унікальне господарство, яке розводило азовського осетра

Близько 9 тонн червонокнижної риби загинуло за ніч на аквафермі, розташованій на Ладижинському водосховищі. Це 3 000 екземплярів, серед яких маточні поголів’я осетра та білуги. Жахливі події стались на Вінниччині 3 жовтня.

Рибу вирощували в аквафермі Ukrainian Caviar Berry.

«Життя всіх осетрів зупинилося за ніч. 9 тон риби! За десять років наше господарство пройшло нелегкий шлях. Ми змогли врятувати унікальну червонокнижну рибу в 2014 році, коли були бої під Маріуполем.

Ми не опустили руки, коли в 2022-му на початку повномасштабного вторгнення з нашого господарства в Ладижині вкрали велику частину Азовського осетра і білуги. Поліція досі шукає крадіїв. Цього літа ураган зламав нашу понтонну лінію, але ми врятували осетрів.

Всі ці роки ми не здавалися й рухалися вперед, покращуючи смак ікри та вдосконалюючи технологію вирощування. Нашу ікру купували клієнти з усього світу, які приїздили в Україну у справах», - розповідають на підприємстві.

Зазвичай рибу вбивають, щоб дістати ікру. На аквафермі використовували метод «доїння», який дозвляє залишати рибу живою.  

«Ми завжди говорили, що створюємо майбутнє, адже осетри живуть понад сто років і найкращий урожай нашої ікри побачать наші онуки. На жаль, не все в наших силах.

Ми не можемо зупинити забруднення води в річці Південний Буг. Величезний резервуар на річці, в якому росли наші осетри, тепер виглядає як зливна яма.

Викид у воду неймовірно великої кількості шкідливих речовин призвів до миттєвої смерті 9 тонн червонокнижної риби - білуги, ленського й азовського осетра, гібрида білуги (Бестер)», - вказують на підприємстві.

«Місце гибелі обстежувалось працівниками ДЕІ у Вінницькій області, Держпродспоживслужби у Вінницькій області, працівниками поліції та прокуратури. В місцях виявлення загиблої риби спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відбирались проби води для визначення вмісту забруднюючих речовин.

По даному факту внесено відомості до ЕРДР, проводиться досудове розслідування», - повідомляють у Вінницькому рибоохоронному патрулі.