Прокуратура на Вінниччині взялась за «дерибан» землі: до суду запросять чиновників Держгеокадастру

Новини Вінниці / Прокуратура на Вінниччині взялась за «дерибан» землі: до суду запросять чиновників Держгеокадастру

На Вінниччині виявлено не поодинокі факти, коли людям «повторно» видавали у власність земельні ділянки по два гектари для ведення особистого селянського господарства попри встановленні державою норми. Такий «дерибан» нібито відбувався через халатність певних посадовців. Принаймні поки що їх до відповідальності не притягують. Хоча чиновників Держгеокадастру до суду запросять.

На Вінниччині виявлено непоодинокі факти, коли людям «повторно» видавали у власність земельні ділянки по два гектари для ведення особистого селянського господарства попри встановленні державою норми. Такий «дерибан» нібито відбувався через халатність певних посадовців. Принаймні, поки що, їх до відповідальності не притягують. Хоча чиновників Держгеокадастру до суду запросять.

За інформацією пресслужби Вінницької обласної прокуратури, Жмеринською місцевою прокуратурою виявлено випадки повторного отримання фізичними особами у власність земельних ділянок в порушення вимог чинного законодавства.

Так, контролюючим органом не перевірено факти реалізації фізичними особами права на безоплатне отримання у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, що в подальшому призвело до безпідставного вибуття землі із державної власності.

Для захисту інтересів держави, до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області скеровано позови про визнання незаконними та скасування наказів Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, а також повернення земельних ділянок у власність держави.

Судом підтримано законну позицію прокуратури та наразі прийнято 7 рішень, якими задоволено позовні заяви щодо повернення цих земельних ділянок загальною площею 14 га та вартістю 1,7 млн гривень. Зокрема у грудні 2020-го задоволено три (!) позови щодо повернення 3 земельних ділянок загальною площею 6 га та вартістю 750 тис. гривень.

Раніше ніхто такого не помічав.

У прокуратурі запевняють, що після набуття рішеннями законної сили, вживатимуться заходи щодо їх реального виконання.

Окрім цього, наразі на розгляді в суді з аналогічних підстав перебуває ще 11 позовів місцевої прокуратури, загальна площа земельних ділянок по яких становить 22 га орієнтовною вартістю 2,7 млн гривень.