Новий головний тренер вінницької «Ниви» Володимир Циткін: «Читав про нового спонсора, але поки це тільки на рівні розмов або перемовин»

Новини Вінниці / Новий головний тренер вінницької «Ниви» Володимир Циткін: «Читав про нового спонсора, але поки це тільки на рівні розмов або перемовин»

Зі зміною президента «Ниви» у вінницькій команді замість Олега Шумовицького на посаду головного тренера призначили легендарного воротаря Володимира Циткіна. «СпортАрені» він розповів про скромні плани на майбутнє, адже наразі мова про потужне фінансування клуба не йде. У Вінниці кажуть, що за президентом Загорульком стоїть заможний місцевий забудовник. Проте у зимове «вікно» команду гравці лише можуть залишати.  

Зі зміною президента «Ниви» у вінницькій команді замість Олега Шумовицького на посаду головного тренера призначили легендарного воротаря Володимира Циткіна. «СпортАрені» він розповів про скромні плани на майбутнє, адже наразі мова про потужне фінансування клубу не йде. У Вінниці кажуть, що за президентом Загорульком стоїть заможний місцевий забудовник. Проте у зимове «вікно» команду гравці лише можуть залишати.  

– Пане Володимире, найкращі футбольні роки ви провели у Вінниці, працювали тренером воротарів у цій команді. Що для вас означає зараз очолити цей клуб?

– Відчуваю велику відповідальність, адже команда зараз переживає не найкращі часи. Перед ухваленням рішення тривалий час все обмірковував. Зараз немає часу на емоції. Вже розпочали роботу, і вона спрямована на те, щоб «Нива» змогла покращити своє становище.

Після роботи у національній збірній Молдови пауза у тренерській роботі тривала близько року. У мене були пропозиції раніше працювати з «Нивою», але не складалося…

– Як отримали пропозицію працювати в клубі уже на цьому етапі?

– Ми домовились зустрітися з новим президентом клубу Артуром Загорульком. Декілька разів з ним спілкувалися. Важливо, що нам вдалося знайти точки дотику. Також маємо спільні погляди на подальший розвиток клубу.

– Якою є зараз кадрова ситуація в команді?

– Зараз на контракті у команді 17-18 футболістів. Серед них низка молодих хлопців, хоча є і досвідчені. Щодо складу, зараз не можу нічого сказати, адже все може досить швидко змінитися. Наприклад, нещодавно Євгеній Костюк перейшов у команду Прем’єр-Ліги «Колос» (Ковалівка). Він восени був гравцем основного складу, а вінницька дитяча футбольна школа отримала певну грошову компенсацію за підготовку футболіста.

Також наразі декілька наших гравців поїхали на перегляд в інші клуби. Надаватимемо шанс проявити себе вінницьким футболістам, нашій молоді з U-19. Виходячи з фінансових можливостей, спробуємо збудувати боєздатний колектив.

– Відомо, що цей сезон команда могла взагалі не дограти, адже колишній президент Вадим Кудіяров оголосив про складання з себе повноважень. Але зараз, як кажуть, команда отримала спонсора і ще тиждень тому було відомо, що відбувається юридичне переоформлення документів. Якою є зараз ситуація і чи зустрічалися ви з представниками спонсорів?

– Наскільки мені відомо, наразі клуб має бюджетну підтримку від місцевої міської та обласної влади. Читав у ЗМІ інформацію про нового спонсора, але поки це тільки на рівні  розмов або перемовин. Конкретики на даний момент немає. Президент намагається залучати людей, які б змогли допомогти клубу. Можливо, найближчим часом відбудуться позитивні зрушення у цьому питанні. Але сьогодні виходимо із наявних ресурсів і сподіваємося на найкраще.

– Чи стоїть перед вами чітке завдання на весну від керівництва, і які завдання ви ставите особисто перед собою, зважаючи на те, що це ваша перша самостійна робота?

– У мене є досить тривалий досвід роботи головним тренером юнацької збірної, отже оволодів навичками особисто відповідати за свої рішення.

Але так, на професійному клубному рівні це для мене новий досвід. Розумію, що вся відповідальність за результат буде покладена на мене. Президент не ставив конкретних завдань, але ми прагнемо навесні піднятися якомога вище у турнірній таблиці. Результати команди впливатимуть на пошук можливих спонсорів, тому необхідно витискати з себе максимум. Ставитиму перед футболістами завдання перемагати у кожному матчі, як би це банально не звучало.

– Чи визначилися ви зі своїми помічниками?

– Крім президента, спортивного директора та головного тренера у клубі нічого не змінилося. Моїм помічником працюватиме Валентин Вишталюк. Це достатньо відомий вінницький футболіст та тренер, який працював за колишнього тренерського штабу. Також залишаються працювати у команді і всі інші працівники.

Щодо Олега Шумовицького, то він повертається до роботи з юнацькими командами. Олег дуже гарний та досвідчений дитячо-юнацький тренер. Ми з ним зустрілися, потиснули руки. Упевнений, він ще допоможе клубу у якості дитячого тренера.

– На коли заплановані перші збори команди? Де їх проводитимете?

– В Емірати не поїдемо, Динамо першим встигло забронювати наш готель (посміхається). А якщо серйозно, то маємо непогані умови для підготовки у Вінниці. Вже у перший день лютого розпочнемо повноцінний тренувальний процес. Проводитимемо дворазові тренування, гратимемо двосторонки, контрольні матчі.

– Чи є якісь зрушення щодо реконструкції стадіону?

– Це дуже болюче питання для всіх нас. На жаль, поки жодної конкретики немає. Команда не має власного стадіону, бази, тренувальних полів. Ми залежимо від зовнішніх факторів. Клуб намагається зрушити з мертвої точки це питання, але все впирається у фінанси. Потрібно знайти потужного інвестора та очікувати позитивного рішення від місцевої влади.

Розуміємо, що у сьогоднішніх реаліях більших коштів потребує, наприклад, медицина, ніж стадіон. Але впевнений, якщо у Вінниці буде сучасний спортивний комплекс, то у майбутньому менше коштів потрібно буде витрачати на ту ж медицину. Вважаю, що якусь частину коштів, можливо,  має надати місцева влада, а частину — приватний інвестор. Адже, на мою думку, сучасний стадіон просто вкрай необхідний такому чудовому місту як Вінниця.

Проблема у тому, що міський стадіон Локомотив був побудований 1958-го року, а останній раз реконструйований ще у 1979 році, тому провести його реконструкцію ще раз буде майже неможливо, адже стадіон у центрі міста і для реконструкції шансів майже немає. Потрібно будувати нову арену, а для цього необхідно шукати місце та кошти. Є безліч проблем, які мають бути вирішеними.

(До речі, за чутками забудовникам дуже подобається розташування стадіону та існуюча інфраструктура, тому вони не проти звести кілька висоток на його місці, а арену згодом побудувати спільно з владою десь на околиці, - ред.).

– Ви вигравали Другу лігу за радянських часів, а також з «Оболонню» уже в сучасні часи. Як оціните рівень Другої ліги з висоти власного досвіду?

– Рівень всього українського футболу в останні роки суттєво знизився. Маємо те, що маємо. Вважаю, що розділення Другої ліги на дві зони є логічним. Зараз багато клубів не можуть собі дозволити дальні виїзди. Щодо турнірної таблиці, то на мою думку все закономірно. У лідерів немає проблем з фінансами, вони мають хороших виконавців, власні стадіони і бази і заслужено посідають найвищі місця.

– Яке місто вважаєте своїм домом – Київ, де народилися, чи Вінницю?

– Моя відповідь однозначна — Вінниця. У цьому місці проживаю тривалий час. Київ дуже змінився в останні десятиліття і, на мою думку, не в кращий бік. Для мене Вінниця — найбільш комфортне та затишне місце для життя.