«Не хотілося вірити, що нас кинули»: вінницькі валютники запевняють, що сім'я Казьміних зникла втретє, заборгувавши $500 тисяч

Новини Вінниці / «Не хотілося вірити, що нас кинули»: вінницькі валютники запевняють, що сім'я Казьміних зникла втретє, заборгувавши $500 тисяч

Неабиякого розголосу спричинило зникнення сімї Казьміних. Подружжя з 4-річним сином нібито поїхали «на море», а відшукали та повернули до Вінниці їх із Закарпаття. Потім родина знову поїхала – знайшли у Луцьку. Тепер, як запевняють знайомі, можна казати про третє зникнення. Підприємець із Вінниці Анатолій Л. стверджує, що він і його колеги-валютники постраждали від шахрайських дій 34-річного Володимира Казьміна, який нібито у 11 людей позичив близько 500 тисяч доларів, через що і зникає… У поліції неофіційно називають цю справу «бразильським серіалом», адже вирують «гарячі» пристрасті, а повороти «сюжету» непередбачувані.

Неабиякого розголосу спричинило зникнення сімї Казьміних. Подружжя з 4-річним сином нібито поїхали «на море», а відшукали та повернули до Вінниці їх із Закарпаття. Потім родина знову поїхала – знайшли у Луцьку. Тепер, як запевняють знайомі, можна казати про третє зникнення. Підприємець із Вінниці Анатолій Л. стверджує, що він і його колеги-валютники постраждали від шахрайських дій 34-річного Володимира Казьміна, який нібито у 11 людей позичив близько 500 тисяч доларів, через що і зникає… У поліції неофіційно називають цю справу «бразильським серіалом», адже вирують «гарячі» пристрасті, а повороти «сюжету» непередбачувані.

Як пише «Обозреватель», В.Казьмін займався нелегальним обміном валют. У Вінниці велика спільнота валютників, які, за словами Анатолія Л., завжди підтримують один одного. Так от, з Володимиром колеги по «цеху» працювали два роки на "довірчих відносинах" – так давно заведено в цьому середовищі.

«Цей бізнес іде на довірі. Тобто досить слова «домовилися», про розписки не йдеться», – каже Анатолій. - Буває, що валютник не може самостійно провести операцію, тоді він звертається до колег. Наприклад, якщо йдеться про велику суму, а в нього не вистачає коштів. У цьому випадку допомагають інші колеги: займають відсутню суму в гривні, доларах, євро тощо».

Чому позички не оформлюються? Так і бізнес нелегальний. За словами Анатолія, напередодні зникнення Володимир Казьмін «перехопив» 70 тисяч доларів, які обіцяв повернути наступного дня. Але вранці жоден із його телефонів не відповідав - зв'язок був відсутній. Не вийшло додзвонитися і його дружині.

«Найбільше нас насторожило, що і Володимир, і Оксана видалились із соціальних мереж. Але в те, що нас кинули, до останнього не хотілося вірити. Думали, щось трапилося», – розповідає підприємець.

Валютники почали розпитувати знайомих, і виявилося, що Казьмін у когось взяв у борг 20 тисяч доларів, у когось 30…

«Всього ми знайшли 11 людей, приблизна сума боргу Володимира за нашим підрахунком щонайменше пів мільйона доларів», - пояснив Анатолій.

Коли ошукані валютники поїхали додому до родини Казьміних у Яришівку за 10 кілометрів від Вінниці, то всередині побачили порожні стіни. Тоді Анатолій звернувся до поліції.

«Там мені сказали, що це не шахрайство, а заяву приймуть як «звернення громадян». Ну як не шахрайство? Адже в будинку було порожньо. Володимир із дружиною продали плазму, меблі – не було ні виделки, ні ложки! У Житомирі вони пересіли на іншу машину – щоб заплутати сліди. Викинули телефони. Спонтанно таке, звичайно, не робиться – це була продумана втеча», – переконаний підприємець.

Вінницькі правоохоронці не побачили складу злочину – «всього лише» цивільно-правові відносини. Адже Володимир позичав гроші… Тобто суперечки потрібно вирішувати в суді, а розшукувати за такою заявою Казьміна ніхто не збирався.

Анатолій каже, що тоді довелося знайти дочку дружини Володимира і вже вона написала заяву про зникнення: вітчима, мами і маленького братика. Тоді поліція оголосила сім'ю в розшук.

Невдовзі Казьміних знайшли в Закарпатській області, і, за словами Анатолія, опитавши, відпустили – оскільки кримінальне провадження щодо шахрайства відкрито не було.

Тоді Володимир Казьмін із близькими знову зникли. Кредитори своїми силами знайшли їх у Луцьку. Постукали в двері, де зупинилася сім'я, і запросили чоловіка вийти обговорити ситуацію та подальші кроки. За цей час, розповідає Анатолій, двічі приїжджав патруль.

«Перевіряли наші документи, говорили, що ми заважаємо людям спати. Але ми поводилися культурно, ввічливо. В результаті Володимир усе ж вирішив вийти до нас», – розповів валютник.

Спілкування записувалося на відео, частину якого вдалося подивитися.  На ньому Володимир Казьмін зізнається, що брав гроші в борг, ось тільки не говорить, як збирається повертати велику суму.

А потім, за словами Анатолія, Казьмін написав заяву в поліцію, що йому... погрожували вбивством. Зараз, каже Анатолій, Володимир із родиною... знову зникли. Виходить, уже втретє.

У поліції підтверджують, що кримінальне провадження щодо шахрайства (ст. 190 КК України) дійсно не відкрито, але «питання вирішується».

«Володимир може потрапити за ґрати, якщо буде доведено, що в нього був умисел кинути людей на велику суму», – пояснюють правоохоронці.

За їхніми словами, зникнення сім'ї, розшук зниклих, яким займалося пів країни, і нові обставини все більше нагадують бразильський серіал. Ось тільки кіно часто закінчується хепіендом, що у цьому випадку такий фінал малоймовірний. На руках у вінницьких поліцейських уже є п'ять заяв від потерпілих. І їхня кількість зростатиме.

Макс Мельник

12 серпня, 2021