На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)

Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)

На Вінниччині, а саме у Козятинському районі на місці масового поховання розстріляних евреїв селища Самгородок офіційно відкрили місце пам’яті Голокосту та меморіал.

На Вінниччині, а саме у Козятинському районі, на місці масового поховання розстріляних евреїв села Самгородок офіційно відкрили місце пам’яті Голокосту та меморіал.

Як стало відомо з сайту Вінницької ОДА, 17 вересня у с. Самгородок Козятинського району створили меморіал пам’яті жертв Голокосту. У церемонії відкриття взяли участь директор фонду «Меморіал убитим євреям Європи» Уве Ноймеркер, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, родини тих, хто вижив в роки геноциду, гості з Австралії, США, Ізраїля, а також представники місцевих і релігійних громад та єврейських общин, науковці і дослідники Голокосту, партнери проекту.

Відомо, що провели дане дійство згідно до міжнародного проекту «Захистимо пам’ять» Фонду «Меморіал убитим евреям Європи». Також, за підтримки даного фонду буде відкрито 9 подібних місць пам’яті у Вінницькій та Житомирській областях. Також у рамках проекту «Захистимо пам’ять» масовим похованням та прилеглим територіям надається адміністративний захист, що включає в себе, у першу чергу, відведення цих територій у комунальну власність та перетворення їх у пам’ятні місця з відповідним внесенням у кадастрові плани. Після облаштування, вони повинні бути внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення і, таким чином, підлягати державній охороні.

Профінансували даний проект Міністерство закордонних справ Німеччини та здійснили його за активної участі міжнародних та українських партнерів, зокрема Комітету у справах збереження єврейських цвинтарів у Європі, Конгресу європейський рабинів, Центру археології Стаффордширського університету та Яхад-Ін Унум.

Завдяки тісній співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту даний проект має перетворити масові поховань євреїв та ромів в Україні на гідні місця пам’яті та інформації. Загалом у червні та вересні цього року відкрито 15 місць, розташованих у 12 населених пунктах України, а також створено постійну виставку просто неба у Бердичеві.

Співробітниця проекту «Захистимо пам’ять» Божена Козакевич розповіла, що під час роботи над проектом та облаштування місць пам’яті дуже важливо було захистити місця масових поховань, адже за єврейським законом Галаха необхідно зберегти спокій померлих. Саме тому всі дослідження проводились за допомогою сканеру, неінвазивно і без будь яких розкопок. В результаті археологи змогли чітко окреслити межі поховання.

В ході церемонії відкриття дослідники розповідали страшні факти про розстріли єврейських громад та тих, хто рятував євреїв від знищення нацистами, а головний рабин Вінниці Шауль Горовіц на завершення зачитав молитву Кадиш.

Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили меморіал на честь пам’яті жертв Голокосту, на черзі інші (ФОТО)