На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод

Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод

У Вінниці, під час сідання в Вінницькій облдержадміністрації обласної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відбулось обговорення діяльності державного підприємства «Тростянецького спиртового заводу». А саме -  яких масштабів екологічної катастрофи понесла територія Тростянецької об’єднаної територіальної громади.

У Вінниці, під час засідання в Вінницькій облдержадміністрації обласної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відбулось обговорення діяльності державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод». А саме -  яких масштабів екологічної катастрофи понесла територія Тростянецької об’єднаної територіальної громади.

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, з моменту запуску у  2015 році оновленого заводу, від жителів селища Тростянець неодноразово надходили скаржилися на небезпечні викиди та сморід з підприємства. Особливо це відчутно в літні місяці.

«Дану проблему необхідно негайно вирішувати, адже здоров’я людей і чисте довкілля важливіше за прибутки підприємства. Виробництво має бути не лише економічно доцільним, а й екологічно безпечним. Через відсутність належної фільтрації випари від виробництва призводять до несприятливих наслідків для здоров'я громадян», – додав Андрій Гижко.

Відповідно до доручення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, відповідні служби виїдуть на місце, перевірять зазначену інформацію та, у разі виявлення загрози життю і здоров’ю громадян, спричинених діяльністю ДП «Тростянецький спиртовий завод», будуть вжиті невідкладні заходи реагування.

Наразі, у підприємства є декілька шляхів вирішення питання. Або підприємство добровільно зупиняє свою діяльність та надає доступ лабораторному центру МОЗ України до полів фільтрації, паралельно розробляється проект вирішення питання з правильною утилізацією відходів. Або у випадку, коли порозуміння досягти не вдається, застосуються механізми примусової зупинки  роботи підприємства.

Представник підприємства гарантував, що на спиртзаводі зацікавлені у якнайшвидшому вирішенні цього питання, однак із закриттям підприємства не згодні.

Як зауважила голова Тростянецької ОТГ Людмила Червонецька, під час виробництва на спиртзаводі за добу утворюється 700 кубометрів рідких відходів спирту, що доставляється по трубах на 40-гектарні поля фільтрації, розташовані на північ від селища. Щодобово закачуються тонни органічних залишків, які гниють. Сморід, який від цього утворюється, зовсім несумісний із безпечною життєдіяльністю населення. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів, чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися під відкритим небом, створюючи загрозу для життя і здоров’я людей.

В результаті засідання, прийнято рішення призупинити діяльність державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод» до повного усунення наслідків екологічної катастрофи та вжиття заходів по усуненню всіх недоліків по переробці відходів, а також підготувати відповідні звернення до Міністерства АПК та «Укрспирту» щодо врегулювання даної проблеми. Керівництву ДП «Тростянецький спиртзавод» – забезпечити цілодобову охорону бардополів з метою недопущення потрапляння туди госфекальних стоків та сторонніх відходів. Лабораторному центру МОЗ України, Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Держпродспоживслужбі області здійснити забори проб води та повітря на бардополях і в межах санітарної захисної зони.

«За соціально-економічний розвиток у Вінницькій області відповідає обласна державна адміністрація. Це, в першу чергу, стан здоров’я людей, а вже потім – економічні показники. Жодні сплачені податки до бюджету чи відкриті робочі місця не варті життя та здоров’я людей», – резюмував перший заступник голови облдержадміністрації.  

Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод Новини Вінниці / На Вінниччині, через загрозу екологічної катастрофи, припиняє роботу Тростянецький спиртзавод