На будмайданчику у центрі Вінниці засипали підземний хід (ВІДЕО, ФОТО)

Новини Вінниці / На будмайданчику у центрі Вінниці засипали підземний хід (ВІДЕО, ФОТО)

З позаминулого року лише огорожа видає будівельний майданчик на місці колишнього готелю «Центральний», що по вул. Соборній, 29, у центрі Вінниці. Насправді, усі роботи заморожені. Майже усі… На місці будівлі існували підземні арочні ходи. Якщо ще на початку року їх можна було «незаконно» досліджувати, то наразі «канал», що веде у бік костелу капуцинів фактично засипано.

Із позаминулого року лише огорожа видає будівельний майданчик на місці колишнього готелю «Центральний», що по вул. Соборній, 29, у центрі Вінниці. Насправді, усі роботи заморожені. Майже усі… На місці будівлі існували підземні арочні ходи. Якщо ще на початку року їх можна було «незаконно» досліджувати, то наразі «канал», що веде у бік костелу капуцинів фактично засипано.

Нагадаємо, що події навколо знесення сторічної будівлі були доволі неоднозначними. NaПарижі «ілюстровано» доводив, що вона знаходиться в аварійному стані, опублікувавши світлини зі зворотного боку цього будинку. Вигляд був жахливим… Також ще у 2017-му році видання намагалося документально довести, що під колишнім готелем є підземелля, посилаючись на краєзнавця і архітектора Людмилу Денисову.

Із позаминулого року стало відомо, що міська влада підписала з бізнесменом Сергієм Капустою інвестугоду, згідно з умовами якої, він взявся за «реконструкцію» будівлі. На її місці мають спорудити торгово-офісний центр. Як наслідок будинок знесли, сторічну цеглу продали. Забудовнику наразі потрібно погодити проєкт нового об’єкту в історичному ареалі, а також отримати дозвіл на земляні роботи. Поки процес отримання триває, усі роботи призупинені. Територія залишається у незмінному стані.

Попри те, що земля у приватному користуванні, поодинокі дослідження підземної «частини» вінницькими ентузіастами періодично проводяться. Наразі Facebook-спільнота «Тіні. Вінниця» має в своїх архівах фото- і відеоматеріали, які надані NaПарижі. Вони підтверджують не тільки існування мережі підземель, а й ходу, який засипано ймовірно вже у цьому році.  

Почнемо з підвального приміщення під колишнім готелем «Центральний». Для істориків навіть цей підвал має бути цікавим, адже збудований з матеріалу з міської каменоломні, що розташовувалася на Замковій горі. З цього доволі просторого приміщення вели кілька «ходів», якщо орієнтуватися по склепінню. Наразі їх замуровано, проте подальші дослідження можуть виявити багато цікавого, що нині під шаром цегли минулого сторіччя.

Далі, за однєїю аркою, можна припустити, існував хід, який вів у бік Південного Бугу у напрямку вулиці Монастирської, за другою - майже паралельно вулиці Соборної у бік Мурів та сучасного магазину "Варшава". Більш цікавим є інша деталь – третя арка, за якою починався частково обкладений цеглою хід. Він вів у бік сучасної вулиці Соборної. Точніше попід нею в сторону монастиря Ордену капуцинів і ТЦ Cloud. Адже з 3-метрової глибини підвального приміщення йшов спуск – спочатку чотири сходинки, а потім подальше заглиблення. Через три метри хід завертав у бік - ліворуч.

На початку року

Наприкінці червня

Якщо попередні обстеження на початку року дозволяли фіксувати сам хід, але потребували подальших досліджень, то наразі хід фактично засипано будівельним сміттям.  

Також слід звернути увагу на умовно другу арку, що наразі майже розібрана, а кілька місяців тому була замурованою. Особливість арки у тому, що вона виходить за межі кам’яної стіни фундаменту будинку. Можна припустити, що вона пов’язувала підвал із сусіднім будинком, або була частиною підземних мереж, які розібрали ще на початку ХХ сторіччя при будівництві фундаменту готелю «Центральний». Тож, можливо, старовинні підземелля руйнували ще за часів Російської імперії.

На початку року

Наприкінці червня

Схеми підземель в районі вул. Соборної, що надані Л.Денисовою 

Новини Вінниці / На будмайданчику у центрі Вінниці засипали підземний хід (ВІДЕО, ФОТО)Новини Вінниці / На будмайданчику у центрі Вінниці засипали підземний хід (ВІДЕО, ФОТО)