Зворотній бік скандального будинку на Соборній

Новини Вінниці / Зворотній бік скандального будинку на Соборній

Як тільки стало відомо про «реконструкцію» колишнього готелю «Центральний» навпроти монастиря Святої Діви Марії Ангельської, серед вінничан у Facebook розгорілися бурні дебати. Хоча містян тішать залишки історичного минулого у центрі, але долю будинку №29 на вулиці Соборній змінити вже нереально.

Як тільки стало відомо про «реконструкцію» колишнього готелю «Центральний» навпроти монастиря Святої Діви Марії Ангельської, серед вінничан у Facebook розгорілися бурні дебати. Хоча містян тішать залишки історичного минулого у центрі, але долю будинку №29 на вулиці Соборній змінити вже нереально.

Якщо не брати до уваги думку дописувачів, які критикують владу за інерцією, то загалом дискусія вийшла фахова. По багатьом спірним питанням вона задовольнила цікавість. Автором споруди не є архітектор Григорій Артинов. Інвестугода з підприємцем підписана, отже саме йому вирішувати майбутнє, а не експертам. Зважаючи на аварійність, «скандальну» будівлю знесуть, а на її місці спорудять торгово-офісний центр.

Так, наприклад, директор КП «Історія Вінниці» Олександр Федоришен нагадав, що за дослідженнями історика Валерія Франчука, готель у цій будівлі «почав функціонувати у 1893 році», а «його власником був Іцек Гофштейн». Інших згадок про будівлю не збереглося.

Також він зазначив, що поруч зі спорудою були розташовані знищені з часом православна церква Святих Кузьми й Дем'яна 18 ст. та синагога кінця 19 ст. У 1990-х роках будинок колишнього готелю начебто рекомендували до внесення у реєстр пам’яток архітектури, але охоронного статусу він не здобув.

«Нині будинок в аварійному стані, від краси і величі фасаду залишився тільки карниз», - підвів риску О. Федоришен.

Щодо сьогодення, то директор «Майстерні Плясовиці» Віталій Плясовиця об’єктивно вказав на те, що «цінність несе земля та місце розташування», а знести «під нуль» споруду «дозволяє закон, і інвестор прийняв правильне з фінансової точки зору та логічне рішення». Також він зазначив, що «труднощі та складність будуть у проектуванні фундаменту через підземні ходи».

Про склепінні тунелі розповіла архітектор Людмила Денисова, яка виклала їхні світлини. Вона їх досліджувала, і запевняє, що ходи йдуть під будівлею, хоча починаються поруч з колишнім готелем. 

Бізнесмен Сергій Капуста запевняє, що сама будівля знаходиться у жахливому стані. Відновленню вона не підлягає, оскільки на стінах є занадто великі тріщини. Підприємець каже, що ніяких підземних ходів його співробітники не знаходили, а підвали раніше використовувалися під сховище непотребу.

За його словами, попередній проект нової будівлі вже відомий. Оскільки у збереженні фасаду немає сенсу, то проектанти розробили більше цікавий варіант. З Соборної майбутня споруда буде поєднанням скла з іншими матеріалами, але зроблена під старовинний стиль.

Щодо «наповнення» торгово-офісного центру, то С. Капуста запевняє, що на 1-му поверсі залишаться магазини, на 3-му та мансардному поверхах розмістяться музеї. У внутрішньому дворі з’явиться двоповерховий паркінг. Отже автівки не доведеться ставити поперек вулиці. Будівництво фахівці мають розпочати після отримання всього пакету документів, але орієнтовно влітку цього року.  

Переважна більшість тих, хто розмірковує над майбутнім будівлі бачать її сірий фасад. Так, але є ще зворотній бік. З двору картинка вражає. Мабуть, не кожного. Незвичні віконні отвори, щілини у цеглу завширшки та незрозуміла майже трьохповерхова недобудова початку 2000-х… Начебто саме на її місці колись була синагога, з якої підземні ходи вели в бік Соборної.

Олег ВЕРЛАН