Через втрату пастви та храмів духовенство пікетуватиме будівлю Вінницької ОДА

Новини Вінниці / Через втрату пастви та храмів духовенство пікетуватиме будівлю Вінницької ОДА

У п’ятницю, 3 грудня священиків і вірян УПЦ Московського патріархату збирають «на мирне зібрання та акцію протесту» на знак незгоди з утворенням на Вінниччині релігійних громад ПЦУ. Винним у цьому процесі духовенство вважає не пересічних православних, а чиновника облдержадміністрації, який, виконуючи свої функції, реєструє громади.

Протягом кількох років в окремих населених пунктах Вінницької області віряни вирішують приєднатися до ПЦУ. Процес відбувається доволі болісно для УПЦ МП. Тому при створенні нової релігійної громади відбуваються різні суперечки, а за храми – «війни» та судові спори. Попри це, коли в селі вирішили, то не зупиняються. Згідно з процедурою, для держреєстрації такі громади звертаються до управління у справах релігій та національностей ОДА. Його керівник наділений державою функцією реєструвати, і він не відмовляє, якщо все робиться по закону. Саме це викликає обурення в Московському патріархаті.

«Нам стало відомо, що прямо зараз йде спроба незаконної перереєстрації громад УПЦ у селах Бахтин, Вербовець і Снітків Вінницької області. І ми знаємо, хто за цим стоїть, і хто знову може зробити свою чорну справу.

Його ім’я Ігор Салецький, він досі займає посаду керівника управління Вінницької ОДА у справах релігій і за весь час наробив багато лиха, особливо за часів Порошенка. На його совісті ціла низка зловживань, більше 30 пограбованих рейдерами громад, рани беззаконня і конфліктів через паперове «переведення до ПЦУ» живих православних громад.

Годі! Терпець православних вінничан увірвався. Ми більше не допустимо жодної незаконної переєстрації громад УПЦ з боку злочинця, що ховається у кабінетах обласної адміністрації.

У п'ятницю, 3 грудня, о 12:00 у м. Вінниця біля будівлі Вінницької обласної державної адміністрації (вулиця Соборна, 70) ми виходимо на мирне зібрання та акцію протесту», - йдеться у повідомленні Вінницької єпархії УПЦ МП.

Духовенство з Московського патріархату закликає «всіх небайдужих приєднатися до релігійних громад сіл Сніткова та Бахтина Мурованокуриловецького благочиння, що вийдуть захищати свої права та законність в Українській державі». Також в УПЦ МП вимагають «звільнення та покарання чорного реєстратора Салецького».

«Безумовно чекаємо представників вінницьких громад (Новоживотова, Вапнярки та ін.), які постраждали від його рук. А всіх православних, хто буде у Вінниці, просимо прийти та підтримати своїх братів та сестер у відстоюванні їх законного права молитися у своїх храмах. І жити за законом, а не свавіллям чиновників та рейдерів», - вказують в єпархії.

Риторика доволі агресивна, як для віруючих людей, які в судах намагаються добитися монополії на реєстрацію громад, адже оскаржують створення тих, що не є підконтрольними.

До речі, саме на 3 грудня Ігоря Салецького запросили до Києва на офіційний захід під егідою Ради Європи.

Мирні зібрання та акції протести під будівлею ОДА від УПЦ МП – не новина. У 2018-19 роках відбулося кілька таких протестних заходів. Адже втрачаються пастка та храми.  

Макс Мельник

2 грудня, 2021