Мешканці Вінниці, які не мають реєстрації, зможуть проголосувати на місцевих виборах

Новини Вінниці / Мешканці Вінниці, які не мають реєстрації, зможуть проголосувати на місцевих виборах

Центральна виборча комісія своєю постановою затвердила Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Тож вінничани, які не мають прописки зможуть проголосувати, щоправда попередньо вони мають зареєструвати свою «виборчу адресу». Зазначимо, що за таку норму доволі довго «воювали» громадські активісти і ось вона, нарешті, затверджена.

Центральна виборча комісія своєю постановою затвердила Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Тож вінничани, які не мають «прописки» зможуть проголосувати, щоправда, попередньо вони мають зареєструвати свою «виборчу адресу». Зазначимо, що за таку норму доволі довго «воювали» громадські активісти і ось вона, нарешті, затверджена.

Натомість тепер з‘явилась небезпека фальсифікації результатів голосування, адже точно визначити кількість осіб з однією «виборчою адресою» доволі складно.

Зазначимо, що затверджений постановою Порядок встановлює процедуру визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, згідно з частиною четвертою статті 8 Закону України«Про Державний реєстр виборців». 

Для того, щоб отримати «виборчу адресу» особі необхідно звернутися до органу ведення ДРВ за місцем свого фактичного проживання із заявою:

– щодо включення до ДРВ – у разі якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його не включено до нього;

– щодо зміни виборчої адреси – у разі, якщо запис про виборця міститься у ДРВ, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.

Таку заяву можна подати як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства. Ця новела дозволить скористатися цією процедурою особам з інвалідністю. Заява в електронній формі подається із застосуванням кваліфікованого електронного підпису виборця.

Постанова Комісії набирає чинності з 1 липня 2020 року.

Марина Карабай

12 червня, 2020