Колишньому начальнику ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області через підозру у розкраданні землі визначили півмільйонну заставу

Новини Вінниці / Колишньому начальнику ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області через підозру у розкраданні землі визначили півмільйонну заставу

Вищий антикорупційний суд визначив 523 380 грн застави колишньому начальнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, якого НАБУ і САП підозрюють у розкраданні 17 гектарів особливо цінної землі.

Вищий антикорупційний суд визначив 523 380 грн застави колишньому начальнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, якого НАБУ і САП підозрюють у розкраданні 17 гектарів особливо цінної землі.

Таке рішення 17 вересня ухвалив слідчий суддя ВАКС. За інформацією «Слово і діло», йдеться про екскерівника ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області Юрія Козака.

Крім застави на підозрюваного поклали наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись із населеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним ексдиректором ДП «Дослідне господарство «Бохоницьке», а також свідками.

Нагадаємо, NaПарижі писав, що 10 вересня НАБУ розкрило схему розкрадання землі на Вінниччині. Підозру оголосили колишньому очільнику профільного управління і .о. директора державного підприємства.

Слідство встановило, що керівник держпідприємства, що входить до складу Національної академії аграрних наук України, у 2016-2017 році спільно з керівником ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області підробили документи, що дозволили в обхід законної процедури (без згоди Кабінету міністрів) передати у приватну власність 10 земельних ділянок особливо цінної землі загальною площею 17,11 га.

Для надання видимості законності цій схемі використано легенду про надання землі нібито співробітникам ДП для ведення особистого сільського господарства. Однак, як встановило слідство, майже всі отримувачі ділянок до ДП не мали ніякого відношення. До того ж, серед власників ділянок виявився близький родич керівника підприємства.

За клопотанням НАБУ і САП на земельні ділянки, незаконно сформовані за рахунок особливо цінних земель, накладено арешт. Слідство оцінює збитки в 11,6 млн грн.

Також раніше NaПарижі писав з 1 квітня цього року у всіх територіальних підрозділах Держгеокадастру тривали слідчі дії у рамках розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного виведення через електронні реєстри державних земель. Проводили їх тоді кіберфахівці СБУ, співробітники теруправління ДБР у м. Києві під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Макс Мельник

21 вересня, 2021