«Хабар 2021 року» у Вінниці: справа «лідера» рейтингу досі перебуває у суді

Новини Вінниці / «Хабар 2021 року» у Вінниці: справа «лідера» рейтингу досі перебуває у суді

Війну корупції та хабарництву ніхто не скасовував. На рівні держави вона не припиняється, хоча у суспільстві відчувається певне розчарування самим процесом. Дієвих механізмів впливу не бачать. Тим не менш, «хабарників» затримують… Проаналізувавши гучні справи цієї категорії минулого року, NaПарижі дізнався долю найбільшого хабаря 2021 року.

«Хабарні» справи на Вінниччині мали резонанс у різні періоди. Приміром, у 2005-06 роки, 2010-12 і 2014-15. Далі цікавість суспільства згасала як свічка. Чи майже згасала… Причини очевидні. Більшість гучних затримань після тривалого розслідування закінчуються незрозумілими вироками. Хабарників за рішенням суду беруть на поруки, а поки триває слідство вони залишаються на робочих місцях. Можна навіть пригадати, як один посадовець, впливовий керівник у земельній сфері, двічі затримувався за хабар в одному кабінеті. Точніше, після першого затримання чоловіка звільнили, а після вироку він повернувся виконувати обов’язки начальника і знову «попався»… Кумедна була історія боротьби з хабарництвом.

Повернемося до 2021 року. Його оминули гучні справи. Проаналізувавши наявну інформацію щодо затримань «на гарячому», NaПарижі може констатувати, що переважно «брали» вінничани дрібнички – $4-5 тисяч. Не в тренді нині, коли до кабінетів чи окремих зал у ресторанах заносять готівку у валізах.

Найбільшою сумою хабаря можна вважати 15 тисяч доларів, які вінницький адвокат вимагав у клієнта «за вирішення питання з суддею про призначення м’якого покарання». Обіцялося умовне покарання з випробувальним терміном… Суддя, звісно, про «домовленості» нічого не знав.  

Спільно зі слідчими ДБР за оперативного супроводу співробітників Служби безпеки України і процесуальним керівництвом обласної прокуратури затримали чоловіка наприкінці березня у власному офісі після передачі коштів. Кримінальне провадження було відкрито за ч.3 ст.369 КК України. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

До Вінницького міськсуду справу 44-річного адвоката передано наприкінці серпня. Кримінальне провадження проводилося за ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 (підбурювання до надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище), ч. 1 ст. 190 (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство)), ч. 2 ст. 190 (шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому) КК України.

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури пояснили NaПарижі, що протягом 2021 року до суду скеровано матеріали по 13 кримінальним провадженням за статтею 369.

«Справа щодо адвоката знаходиться на розгляді Вінницького міського суду», - додали у прокуратурі, підтвердивши, що саме в ній фігурує найбільша сума.   

А як у других регіонах? «Магнолія ТВ» підготувала загальноукраїнський рейтинг хабарників 2021 року... Він крутіший. Найрозповсюджена сума хабаря в Україні: 100-200$, наступний рівень: 2000-10000$. Але буває, що суми перевалюють і за мільйон...