Глиняні «війни»: на Вінниччині поліція вилучила у виробника чергову партію цегли

Новини Вінниці / Глиняні «війни»: на Вінниччині поліція вилучила у виробника чергову партію цегли

Вінницькі правоохоронці методично продовжують «накривали» нелегальний видобуток корисних копалин та виробництво з сировини будматеріалів. У Теплицькому районі Вінниччини слідчі на підставі ухвали суду провели обшук на території цегельного заводу та вилучили понад 400 тисяч штук цегли. Поруч 5 вересня поліція припинила видобуток глини з місцевого кар’єру, оскільки підприємці не мали на те дозволів.

Вінницькі правоохоронці методично продовжують «накривати» нелегальний видобуток корисних копалин та виробництво з цієї сировини будматеріалів. У Теплицькому районі Вінниччини слідчі на підставі ухвали суду провели обшук на території цегельного заводу та вилучили понад 400 тисяч штук цегли. Поруч 5 вересня поліція припинила видобуток глини з місцевого кар’єру, оскільки підприємці не мали на те дозволів.

Як зазначають у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, вилучення відбулося в рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за фактом незаконного використання надр підприємцем на території Теплицького району.

Раніше поліцейські задокументували протиправну діяльність власника місцевого цегельного підприємства, яке  незаконного видобувало сировину для своєї продукції на території кар’єру, який належить державі.

Слідством встановлено, що дозвільні документи на таку діяльність були відсутні.
Поліція припинила незаконний видобуток глини, вилучила та наклала арешт на техніку, яка використовувалась у незаконній розробці надр. А 17 вересня на підставі ухвали суду була вилучена виготовлена з добутої глини продукція – 34 тисячі штук готової цегли та  387 тисяч штук цегли-сирця.

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 1 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) КК України, встановлюється розмір шкоди, завданої незаконною діяльністю підприємства.
Такий злочин карається штрафом від 5100 до 10200 грн або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Звісно, санкції виглядають смішними у порівнянні з обсягами виготовлення цегли та потужністю підприємства.

Зазначимо, останнім часом правоохоронці дуже ретельно перевіряють кар’єри та виробників. Можемо пригадати, що 8 вересня у Хмільнику одразу кілька правоохоронних органів «накрили» нелегальний видобуток з кар’єру, розташованого у 100 метрах від місцевого відділення поліції, а за кілька днів силовики заявили про схожий факт у Крижопільському районі, де вилучили по півмільйона цеглиі. Вже 15 вересня поліція знайшла факт незаконного видобутку піску у Липівки Томашпільского району.

До цього можна додати навіть гучний скандал, вчинений головою Липовецької РДА, який поскаржився президенту Зеленському на аналогічні дії щодо підприємства, яке належить його родині, і відповідь поліції, у якій поясняється, що у підприємства не було актуального дозволу на розробку.    

Олег Верлан

17 вересня, 2020