У поліції Вінниччини відповіли на звинувачення з боку голови РДА у вимаганні, фальсифікації справи та рейдерстві

Новини Вінниці / У поліції Вінниччини відповіли на звинувачення з боку голови РДА у вимаганні, фальсифікації справи та рейдерстві

У поліції Вінниччини офіційно відповіли на звинувачення на свою адресу у вимаганні, рейдерстві та фальсифікації справи щодо незаконного видобутку піску у Липовецькому районі. Нагадаємо, саме ці "гріхи" правоохоронцям закидав голова Липовецької РДА Вінницької області Тарас Олексюк.

У поліції Вінниччини офіційно відповіли на звинувачення на свою адресу у вимаганні, рейдерстві та фальсифікації справи щодо незаконного видобутку піску у Липовецькому районі. Нагадаємо, саме ці "гріхи" правоохоронцям закидав голова Липовецької РДА Вінницької області Тарас Олексюк.

Він навіть звернувся до очільників держави стосовно, як він вважає, незаконних дій керівництва ГУ Нацполіції та управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області по відношенню до його сімейного бізнесу по видобутку піску. За словами Т.Олексюка, інформація правоохоронців про те, що підприємство видобувало пісок без необхідних документів, не відповідає дійсності, оскільки спецдозвіл було придбано на аукціоні, організованому Держнадрами у квітні 2020 року. До держбюджету було сплачено 1,2 млн грн.

На звинувачення відповіли в ГУ НП у Вінницькій області. Там зазначають, що спецдозвіл підприємство, дійсно, має, але розпочало видобувати пісок зарано...

"Підставою для відкриття кримінального провадження стала заява Державної екологічної інспекції та оперативна інформація управління стратегічних розслідувань про вчинення злочину проти довкілля. У ході слідства поліцейські спільно з екологами задокументували незаконний видобуток корисних копалин  приватним підприємством на території піщаного кар’єру в селищі Турбів  площею 60 га. За попередніми підрахунками, збитки, завдані державі, сягають кількох десятків мільйонів гривень.

До участі в проведенні слідчих дій  залучалися спеціалісти Державної служби геології та надр України.  Згідно їх висновків,  згадане ТОВ отримало в липні поточного року спеціальний дозвіл на користування надрами на аукціоні з метою геологічного вивчення піску та піщаного-гравійної суміші, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення. Але займатися цією діяльністю вони мали право   лише з третього кварталу 2021 року  до  другого кварталу 2024  на підставі  проєкту, погодженого з Департаментом державного геологічного контролю Держгеонадр України. За інформацією згаданого департаменту, проєкт на видобуток корисних копалин не погоджувався.  Відтак, діяльність підприємства  була незаконною", - запевняють правоохоронці.

У поліції кажуть, що нині досудове розслідування триває, а по його закінченню обіцяють оприлюднити й інші докази "протиправної діяльності підприємства, які наразі є таємницею досудового розслідування".

"Попри постійний тиск на слідство через безпідставні звинувачення в окремих ЗМІ та соцмережах, поліцейські продовжують  системну роботу для захисту державних надр від посягань кримінальних ділків", - йдеться у заяві вінницької поліції.

Сергій Маламура

17 вересня, 2020