Дружина вінницького депутата та вчені ВНТУ хизуються перемогами у російському конкурсі

Новини Вінниці / Дружина вінницького депутата та вчені ВНТУ хизуються перемогами у російському конкурсі

Вінничанка Ірина Урдзік у Facebook 17 березня поділилася гарною для родини новиною – син здобув перемогу у конкурсі, який організував університет у російському Архангельську, опублікувавши світлину з міста на Двині. У місцевих патріотичних колах подібне викликало обурення, адже чоловік авторки є депутатом обласної ради та посадовцем, а РФ в його партії називають країною-агресором.

Вінничанка Ірина Урдзік у Facebook 17 березня поділилася гарною для родини новиною – син здобув перемогу у конкурсі, який організував університет у російському Архангельську, опублікувавши світлину з міста на Двині. У місцевих патріотичних колах подібне викликало обурення, адже чоловік авторки є депутатом обласної ради та посадовцем, а РФ в його партії називають країною-агресором.

На пост жінки звернув увагу голова ГО «Едельвейс» Роман Костишин, який у Facebook здивувався тим, що дружина депутата від «Слуги народу» пишається дітьми, які виграють конкурс в країні окупанта.  

Так, Ірина є дружиною Віталія Урдзіка. З січня 2020 року він обіймав посаду голови Тиврівської РДА, з 3 лютого 2021-го займає посаду голови Вінницької РДА. Наприкінці минулого року його обрано депутатом облради від «Слуги народу», членом постійної комісії з питань будівництва, комунального майна, транспорту та розвитку інфраструктури.

_

Пост вінничанки виявився цікавим з різних боків. Вона вказала, що конкурс «входить до трійки найбільш відомих і важливих в СНД конкурсів веб-дизайну та комп'ютерної графіки».  

«ІТ-Архангельск» дійсно позиціонує себе як міжнародний фестиваль. Відбувався він у жовтні-грудні 2020 року в онлайн-форматі. На сайті фестивалю вказано, що він «об’єднує в єдиному інформаційному просторі школярів, студентів російських та закордонних ВНЗ, а також вчених-наставників».

Більшість переможців – студенти Північного (Арктичного) федерального університету ім. Ломоновоса (Северный (Арктический) федеральный университет имени М.В. Ломоносова), який є найбільшим закладом в Архангельскій області РФ і організовує конкурс. Приймали участь у ньому переважно конкурсанти з Архангельську, Вінниці та Санкт-Петербургу.

До речі, заклад має Військовий навчальний центр, який готує «саперов, командирів інженерно-саперних відділень і командирів відділень — начальників електростанції». Рядові та сержанти запасу, випускники центру, можуть укладати контракти для військової служби.

Далі. Науковим керівником частини лауреатів «архангельського» конкурсу з Вінниці є доволі відомий у ВНТУ вчений – Олександр Романюк. На офіційному сайті Олександра Никифоровича зазначається, що з 1982 року він працював у Вінницькому політехнічному інституті (ВПІ) на посадах інженера, молодшого наукового співробітника.

У 2008 році вчений захистив докторську дисертацію на тему «Високопродуктивні методи та засоби кінцевої візуалізації тривимірних зображень у системах комп’ютерної графіки».

Працював старшим викладачем, доцентом, професором кафедри програмного забезпечення Вінницького національного технічного університету . З 2010 року був (по 2020 рік) першим проректором ВНТУ. Напрямок наукових досліджень - «Методи та засоби формування графічних зображень».

У 2018 році професор Романюк зафіксував в Книзі рекордів України інтелектуальний рекорд — найбільшу кількість перемог на міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки.

Крім нього, керівником інших вінничан-конкурсантом є доцент кафедри програмного забезпечення Оксана Романюк. Напрямок наукових досліджень Оксани Володимирівни – «Методи та засоби формування зображень рельєфних поверхонь у системах комп`ютерної графіки».

Війна війною, а в родинах вінницьких політиків чи вчених не хочуть втрачати можливість виграти конкурси у сусідній державі, адже, мабуть, переконані, що «наука поза політикою», а дипломи мають вагу. Особливо, коли їх колекціонуєш…

Олег Верлан

29 березня, 2021