«Чорні» здобутки, або скільки нелегально піску добуто на Вінниччині за 2020 рік?

Новини Вінниці / «Чорні» здобутки, або скільки нелегально піску добуто на Вінниччині за 2020 рік?

Періодами СБУ, поліція та Держекоінспекція на Вінниччині фіксувала поодинокі випадки нелегального видобутку піску. У розрізі держави за показниками регіон «пасе задніх». Складається враження, що місцеві нелегали або чудово маскуються, або виправилися. «Слово і діло» опублікувало відповідь на запит щодо аналізу ситуації з перевірками по всім областям.

Періодично СБУ, поліція та Держекоінспекція на Вінниччині фіксувала поодинокі випадки нелегального видобутку піску. У розрізі держави за показниками регіон «пасе задніх». Складається враження, що місцеві нелегали або чудово маскуються, або виправилися. «Слово і діло» опублікувало відповідь на запит щодо аналізу ситуації з перевірками по всіх областях.

Не перший рік ООН попереджає про те, що світові загрожує дефіцит піску. Щорічно його споживання перевищує 40-50 млрд тонн – під час будівництва, виготовлення скла і цементу тощо. Це призвело до того, що останні десятиліття темпи видобування піску перевищили природні темпи його утворення. А як же пустелі? Більшість з них мають лише окремі піщані ділянки.

В Україні, як і в багатьох інших країнах, процвітає нелегальне видобування, що призводить як до економічних збитків, так і до несприятливих екологічних наслідків, адже змінюється рельєф, виникають зсуви тощо .

За даними Державної екоінспекції, наданими на запит «Слово і діло», найбільше фактів нелегального видобутку піску торік виявили в Луганській області. Обсяги самовільного видобування склали 4,2 тисячі кубометрів, а сума збитків державі склала 5,1 млн грн.

Найбільше збитків державі завдав нелегальний видобуток піску в Харківській області – 612,3 млн грн. При цьому майже всю цю суму збитків завдало одне фермерське господарство – «Черкашин» – яке й займалося незаконним видобуванням. У Волинській області в 2020 році виявили 22 факти незаконного видобутку, це 80,2 млн грн збитків.

Далі. 37,7 млн грн склала сума збитків від нелегального видобування піску в Рівненській області. Загальна площа видобутого піску склала 49,5 тисяч кубометрів. Від нелегального видобутку в Житомирській області держава втратила 26,1 млн грн (8 фактів незаконного видобутку, 32,9 тисячі кубометрів), 18 млн – від незаконного видобутку піску в Хмельницькій області (2 факти, 21 тисяча кубометрів).

А от у сусідній Вінниччині ситуація значно краща. За офіційними даними – сім фактів, збитки дорівнюють 39,8 тисячам, а нелегально видобуто 49,6 кубометрів.

Зважаючи на кількість виявлених фактів, виникає сумнів, що у Вінницькій області вірно рахували збитки та обсяги добутого піску. Адже лише у випадку з вересневим випадком у Липовецькому районі заявлялось про масштабний незаконний видобуток піску і про те, що збитки можуть сягати десятків мільйонів гривень.

Також нелегальне видобування фіксувалось поруч з Ладижином, у Тростянецькому, Томашпільському, Калинівському, Мурованокуриловецькому та Могилів-Подільському районах.  

Олег Верлан

6 квітня, 2021