Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУ

Новини Вінниці / Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУ

Через скандал з участю у конкурсі, який організував заклад МВС Білорусі спільно з російськими колегами, вінницьку викладачку Уляну Лешко було відсторонено з посади завідувачки кафедри журналістики ВДПУ. У «відповідь» вона написала заяву про звільнення з університету, а потім навіть видалила профіль у Facebook. Та чи закінчиться на цьому «епопея зі зрадою»?.. Чомусь здається, що «за поребриком» історію «гонінь» почнуть розкручувати, як «черговий приклад утисків на свободи», а вже колишню викладачку запрошувати на ефіри.

Через скандал з участю у конкурсі, який організував заклад МВС Білорусі спільно з російськими колегами, вінницьку викладачку Уляну Лешко було відсторонено з посади завідувачки кафедри журналістики ВДПУ. У «відповідь» вона написала заяву про звільнення з університету, а потім навіть видалила профіль у Facebook. Та чи закінчиться на цьому «епопея зі зрадою»?.. Чомусь здається, що «за поребриком» історію «гонінь» почнуть розкручувати, як «черговий приклад утисків на свободи», а вже колишню викладачку запрошувати на ефіри.

Наприкінці березня стало відомо, що от-от у Могільовському інституті МВС Білорусі розпочнеться міжнародний конкурс наукової інфографіки, в якому можуть прийняти участь не тільки курсанти вишів Білорусі та РФ, а й студенти з інших країн. Зокрема України. Нагороджувати переможців в інституті доручили керівникам кафедр Могилівського та Уральського (РФ) інститутів, а також завідувачці кафедри з Вінниці У.Лешко.

На жаль, дізнатися, якими звитягами відома у сусідній країні та її правоохоронних органах пані Уляна, доволі складно. З відкритих джерел відомо, що донедавна фахівчиня спеціалізувалася на дитячій релігійній тематиці, а з 2017-го почала робити аналітику щодо сучасної регіональної журналістики, навіть про те, як там маніпулюють з контентом. З’ясувати, чи працювала У.Лешко у практичній журналістиці, попри, як вказують її знайомі 20-річний досвід, було надскладним завданням. Випускники Вінницького державного педагогічного університету запевняли, що завідувачка кафедри журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю, кандидат наук із соціальних комунікацій та доцентка, заступниця декана факультету філології й журналістики з виховної роботи переважно опікувалася дитячою релігійною тематикою.         

На офіційному сайті закладу саме це й вказується. Сфера наукових інтересів У. Лешко - специфіка функціонування дитячих періодичних видань; християнська проблематика засобів масової інформації; видавнича справа та редагування; спеціалізовані періодичні видання (історія та сучасність). Тобто до сучасних тенденцій в журналістиці та науковій інфографіці вона не мала жодного стосунку, хоча публікувала аналітику та мала нагороджувати переможців конкурсів силовиків, які кидали студентів за ґрати через висловлювання власної думки у мирний спосіб. 

Навколо участі пані Уляни у «білоруському» конкурсі на 7-му році війни з Росією вчинився скандал у вінницьких ЗМІ та сегменті соцмереж. Це ж «пляма» на репутації університету. І 26 березня у ВДПУ на Facebook-сторінці повідомили про звільнення «скандальної» викладачки.

У дописі зазначається, що ситуація склалася через «перевищення повноважень завідувачем кафедри журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю Лешко Уляною Орестівною, яка з власної ініціативи, діючи поза межами своїх посадових обов’язків, погодилася на участь у журі конкурсу білоруського навчального закладу, не з’ясувавши, що там будуть брати участь представники країни-агресора».

«При цьому Лешко У.О. не вивчила документи цього конкурсу (положення), не з’ясувала інформації щодо інших учасників. Про своє рішення участі у цьому конкурсі Лешко У.О. не повідомила ні керівництво факультету, ні керівництво університету.

22 березня 2021 року цей факт було виявлено у соціальних мережах і керівництво університету його зафіксувало. 23 березня 2021 року в університеті створено комісію, яка вивчила ситуацію, що склалася. Лешко У.О. написала пояснення про свої дії, було вивчено її переписку зі студентами та виявлено факт перевищення нею своїх посадових обов’язків. Керівництво університету зобов’язало Лешко У.О. офіційно відмовитись від участі в журі конкурсу, відсторонило її від обов’язків завідувача, на що Лешко У.О. емоційно відповіла заявою про звільнення», - вказується у повідомленні.

Також зазначається, що «колектив Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського до факту участі Лешко У.О. в журі не має ніякого відношення», а «легковажність однієї особи щодо прийнятого нею рішення» не перекреслює «патріотичну позицію колективу».

«Конкурс наукової інфографіки, організатором якого є заклад республіки Білорусь, ще тільки запланований на квітень, але відбуватиметься БЕЗ участі викладачів і студентів педуніверситету», - запевняють у закладі. Фото у додатку.

Вже після звільнення Уляни Лешко у білоруському інституті змінили склад тих, хто має нагороджувати переможців. Прізвища вінничанки в ньому вже немає. До речі, за неофіційною інформацією, жінка вважає себе ображеною через скандал, видалила профіль у соцмережах і не йде на контакт із журналістами…

Начебто інцидент вичерпано. Начебто. Тепер подивимося на «ситуацію» з іншого боку. Пропагандистські ЗМІ у Росії не пропустять поза увагою факт звільнення викладачки, яку так поважають у Білорусі. Ймовірно незабаром вона та її історія стануть темою «ток-шоу» про репресії в Україні тих, хто не погоджуються з провладною позицією.

Жодним чином NaПарижі нікого не звинувачуватиме у маніпулюванні ситуацією та вірогідних спробах пропагандистів «з-за поребрику» використати ситуацію для дискредитації України, але такий розвиток подій цілком ймовірний.

Новини Вінниці / Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУНовини Вінниці / Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУНовини Вінниці / Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУНовини Вінниці / Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУНовини Вінниці / Через скандал з конкурсом МВС Білорусі вінницька викладачка звільнилася з ВДПУ