Без Менделєєва. У Вінниці перейменували «хімічний» ліцей

Новини Вінниці / Без Менделєєва. У Вінниці перейменували «хімічний» ліцей

Сьогодні, 25 серпня, на черговій сесії Вінницької міськради затвердили рішення про перейменування ліцею №4 ім. Менделєєва. Відтак тепер заклад загальної середньої освіти матиме назву Комунальний заклад «Вінницький ліцей № 4».

Нагадаємо, дискусія навколо назви триває протягом чотирьох місяців. У зв’язку з підписанням президентом Володимиром Зеленським закону «про географічні назви», що передбачає так звану «деколонізацію» топонімів (географічних назв) в Україні, у Вінниці запропонували перейменувати школу на честь українського хіміка Горбачевського.

У ліцеї були різні думки щодо доцільності. Після проблем з петицією питання перейменування вирішили винести на розгляд Ради топоніміки, але згодом питання щодо перейменування школи-ліцею ім. Менделєєва винесли на сесію міськради.

За словами директорки департаменту освіти Вінницької міськради Оксани Яценко, рішення винесли саме на серпневу сесію, оскільки цьогоріч даний заклад мав чимало випускників з молодшої, середньої та старшої школи і відповідні документи про завершення навчання були замовлені на початку 2022-2023 навчального року.

«У цьому році мали 122 випускники 4-тих класів, 138 здобувачів освіти 9-тих класів, а випускниками 11 класів були 104 дитини, яким ще у листопаді замовили друк документів про освіту для випускників. Тому, насамперед потрібно було виконати заміну всіх документів: статуту, печатки — і все решта. Власне, тоді ми не могли позбавляти дітей можливості своєчасно подати документи до обраних вишів, — пояснила затримку Оксана Яценко. — Напередодні нового навчального року, коли немає жодних юридичних нюансів, зміни у назву закладу освіти внесені і ми позбавляємось прізвища російського науковця».

Зазначимо, Д. Менделєєв хоча і був видатним хіміком, але його політичні погляди робили з вченого імперця, який зневажає інші народи.

Олеся Рудницька

25 серпня, 2023