Без Менделєєва. У Вінниці пропонують перейменувати школу на честь українського хіміка Горбачевського

Новини Вінниці / Без Менделєєва. У Вінниці пропонують перейменувати школу на честь українського хіміка Горбачевського

У зв’язку з підписанням Президентом Володимиром Зеленським закону «про географічні назви», що передбачає так звану «деколонізацію» топонімів (географічних назв) в Україні, вінничанин Роман Костишин 4 травня опублікував петицію до Вінницької міськради щодо перейменування 4-ї школи-ліцея, яка носить ім’я російського вченого Д. Менделєєва.

«Прошу перейменувати 4-ту школу ліцей ім.Д.І.Менделєєва в школу ім.Горбачевського Івана Яковича», - зазначив він у петиції.

Іван Горбачевський (15 травня 1854, с. Зарубинці, нині Тернопільський район Тернопільської області — 24 травня 1942, Прага) — український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог, термінограф, громадсько-політичний, освітній діяч. Академік ВУАН (1925 р.), дійсний член НТШ. Іван Горбачевський — кандидат на Нобелівську премію з фізіології та медицини 1911 року[6]. Брат Антіна Горбачевського.

«Окрім вимог закону України про декомунізацію та деколонізацію, Д.І. Менделєєв був кацапським імперіалістом-націоналістом, членом ультраправого монархічного руху «Чорна сотня», яка превселюдно принижувала українців, називала нас «малоросами» та була проти нашої незалежності.

Однозначно у воюючій країні, яка 9-й рік захищається від дикого сусіда-рашиста, не місце назві школи такої персони. Чому можна навчити дітей під такою назвою? Нагадую, що у цій школі досить довгий час були «російськомовні класи». Перейменування - це чудова нагода, закрити цю прикру сторінку історії», - пояснює мотивацію вінничанин.

У той же час Р.Костишин зазначає, що Іван Якович, окрім того що талановитий хімік, до того ж - патріот та людина, яка робила вклад в розбудову України.

«Разом з Іваном Пулюєм організував товариство «Українська громада» у Празі, створив фонд допомоги студентам. Протягом 1906—1917 років член Найвищої Державної Санітарної Ради в Чеському королівстві, 1917—1918 рр. перший етнічний українець — міністр охорони здоров'я Австро-Угорщини. З 1910 року почесний президент Українського лікарського товариства. У 1918 брав участь у діяльності Укр. парламент. репрезентації, зокрема у нараді щодо нац. держ. самовизначення Сх. Галичини. З 1919 року професор Українського вільного університету Відня, Праги (з 1921 р.). З 1924 року ректор Українського вільного університету. У жовтні 1926 очолив оргкомітет Першого українського наукового з'їзду, який відбувся у Празі», - наводить автор біографічні дані про Горбачевського.

Олеся Рудницька

4 травня, 2023