Звільнити директорку департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмилу Грабович вимагають дев’ятеро нардепів. Якщо підтвердяться порушення (ВІДЕО)

Новини Вінниці /  Звільнити директорку департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмилу Грабович вимагають дев’ятеро нардепів. Якщо підтвердяться порушення (ВІДЕО)

Звільнити директорку департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмилу Грабович вимагають дев’ятеро народних депутатів. Але у випадку, якщо підтвердяться порушення чи «корупційна складова» при перевірці критеріїв визначення опорних лікарень на Вінниччині.

Звільнити директорку департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмилу Грабович вимагають дев’ятеро вінницьких народних депутатів. Але у випадку, якщо підтвердяться порушення чи «корупційна складова» при перевірці критеріїв визначення опорних лікарень на Вінниччині.

Відповідне звернення сьогодні, 24 лютого, на нараді голвоних лікарів Вінниччини в хірургічному корпусу обласної лікарні імені Пирогова зачитала народна депутатка Лариса Білозір.

Окрім неї підписи під заявою посталили також депутати-мажоритарники від Вінниччини Максим Пашковський, Анатолій Драбовський, Ірина Борзова, Микола Кучер, Олег Мейдич та Геннадій Вацак. Ще не підписав звернення мажоритарник від 13-го округу Петро Юрчишин. Натомість, до підписантів приєдналися «Слуги народу» Аліна Загоруйко та Юлія Овчиннікова.

Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька звернулася до депутатів, аби ті втрутилися та вивчили ситуацію, хоча саме вона відповідає за галузь та реформу. Оборанці ініціювали перевірку...   

Серед іншого депутати вимагають «розібратися в способах та критеріях, за якими директор департаменту охорони здоров’я самовільно, без госпітальної ради, визначила опорні лікарні».

Якщо ж порушення підтвердяться, окрім звільнення Л.Грабович, парламентарії просять:  

«- сформувати госпітальну раду без порушень нормативно-правових актів, зокрема постанови №1074 від 27 листопада 2019;

- розробити та офіційно затвердити Методику формування спроможної мережі опорних лікарень, з урахуванням критеріїв своєчасності доступу до медичної допомоги, належного робочого навантаження, забезпечення належного рівня безпеки пацієнта, територіальної доступності, функціональної потужності, функціональної ефективності, гостроти випадків та покриття потреб населення;

- госпітальній раді переглянути та доповнити кількість опорних лікарень в Вінницькій області з огляду  та відповідно до чітко сформованої Методики формування спроможної мережі опорних лікарень;

- незважаючи на визначений список опорних лікарень, не перерозподіляти маршрути екстреної та медичної допомоги виключно на опорні лікарні, і станції швидких залишити в кожному районі, щоб не суперечити основним принципам охорони здоров’я: якості та доступності, допоки не будуть відремонтовані  та побудовані дороги до опорних лікарень і запущені автобусні маршрути;

- кошти, які будуть виділятися на медичне обладнання та ремонти перерозподіляти не тільки на опорні лікарні, а згідно потреб медичних закладів за рішенням госпітальної ради».

Нагадаємо, Людмила Грабович нещодавно запевняла, що профільний департамент ОДА мав дуже опосередковане відношення до формування переліку опорних лікарень в області.