Жодних коментарів. «Вінницькі» архієреї УПЦ МП мовчать щодо «присутності» у російському «Патріаршому календарі»

Новини Вінниці / Жодних коментарів. «Вінницькі» архієреї УПЦ МП мовчать щодо «присутності» у російському «Патріаршому календарі»

У РПЦ надрукували «Патріарший календар на 2024 рік». У ньому багато уваги приділено УПЦ МП. Окрім фотографії митрополита Онуфрія автори згадали всіх архієреїв своєї української «філії», зокрема чотирьох з Вінницької області.

Нагадаємо, патріарх Кіріл особисто і його паства виключно схвально ставляться до вбивств українців та розпочатої «СВО», як росіяни називають повномасштабну війну. З 2022-го в УПЦ МП намагаються довести свою відокремленість від РПЦ. Проте у Москві «українську церкву» виключно визнають своєю «філією» та користуються будь-яких приводом, щоб нагадати, що УПЦ МП – «єдиний організм» з РПЦ, а Кіріл є очільником Церкви, що давно перетворилась на один з інструментів насильницького насаджування ідеології «руського миру» за межами РФ.

З моменту виходу у світ календаря Кіріла у соцмережах бурхливо декілька діб обговорюють те, що на його сторінках є фото архієреїв з України.

Ба більше, митрополит Тульчинський Іонафан у календарі – саме в «українському» розділі - навіть на першій сторінці. Далі опублікували фотографії митрополита Вінницького Варсонофія, митрополита Могилів-Подільського Агапіта, вікарія Тульчинського та архієпископа Ладижинського Сергія.

Наразі жоден з архієреїв трьох єпархій УПЦ МП з Вінницької області на своїх офіційних ресурсах не прокоментував «присутність» у «Патріаршому календарі» РПЦ. Ймовірно, певними шляхами по декілька примірників з Москви вже передали «на місця», і духовенство мало змогу їх оцінити. Можливо, навіть взяти до храмів, аби розповсюдити серед вірян.

Звісно, не всі парафіяни та священики УПЦ МП підтримують політику Кіріла, РПЦ і їхніх кураторів з ФСБ, але константою є те, що Українська Православна Церква Московського патріархату – це невід'ємна частина Російської Православної Церкви Московського патріархату, яка благословляє російських окупантів на війну проти України і стала ідеологічною зброєю для кремлівської верхівки.

Олег Верлан

16 грудня, 2023