«Жодної краплі барди на бардополя від сьогодні не потрапить»: чи вдалося голові Вінницької ОДА владнати конфлікт між Тростянецьким спиртзаводом та мешканцями селища?

Новини Вінниці / «Жодної краплі барди на бардополя від сьогодні не потрапить»: чи вдалося голові Вінницької ОДА владнати конфлікт між Тростянецьким спиртзаводом та мешканцями селища?

ДП «Тростянецький спиртовий завод» відтепер не буде забруднювати територію селища бардою, на що найбільше нарікали місцеві мешканці під час нещодавніх протестів. Принаймні, це пообіцяв директор підприємства Богдан Білейчук під час зустрічі із головою Вінницької ОДА Владиславом Скальським та мешканцями Тростянця, що відбулась 21 грудня у селищі.

ДП «Тростянецький спиртовий завод» відтепер не буде забруднювати територію селища бардою, на що найбільше нарікали місцеві мешканці під час нещодавніх протестів. Принаймні, це пообіцяв директор підприємства Богдан Білейчук під час зустрічі із головою Вінницької ОДА Владиславом Скальським та мешканцями Тростянця, що відбулась 21 грудня у селищі.

За словами керівника спиртзаводу, відходи виробництва - мелясна барда - будуть відвантажуватися на переробку до Юзефо-Миколаївської біогазової установки у повному обсязі. Окрім того, як повідомив Б.Білейчук, спиртзавод планує запустити вакуумно-випарну установку, яка в рази зменшить кількість рідких відходів барди.

Встановити таку випарну станцію планують у 2020 році. Технологія, за якою вона працюватиме, дозволить перетворити 600 тонн відходів барди на 60 тонн, які після переробки підуть на добрива для аграрного сектору.

«На підприємстві працює більше 130 осіб, які отримують прозору заробітну плату в повному обсязі. Підприємство забезпечує стабільне надходження податків до бюджету. Протягом 2018-2019 років підприємство сплатило понад 8 млн грн податків», – цитує керівника підприємства сайт Вінницької ОДА.

Але, судячи зі слів Тростянецького селищного голови Людмили Червонецької, ситуація зі сплатою підприємством податків не така вже «стабільна». Л.Червонецька на зустрічі розповіла, що податковий борг заводу на сьогодні становить 19 млн 600 тис грн. За два останніх роки, згідно з даними податкової інспекції, в місцевий бюджет надійшло 1 млн 324 тис грн, борг перед місцевим бюджетом – 1 млн 620 тис грн…

Більше того, за три останніх роки, за словами голови селища, жодної інвестиції в розвиток громади чи інфраструктури Тростянця не надійшло.

«Жодного разу громада селища не сказала, що завод нам не потрібен – нам потрібні нові робочі місця, надходження в місцевий бюджет. Нас не цікавлять тонкощі виробничого процесу. Працюйте, нарощуйте потужності, розвивайтесь. Ми просимо одного – дайте нам вільно дихати. Неодноразово відбувалися зустрічі з метою врегулювання конфлікту. Хочу зазначити, що конфлікту в громаді немає, в громаді є одне прохання: підприємство сьогодні працює, утилізує ті відходи, які створюють зловонний запах і забирає здоров’я, будує випарювальну установку або будь-які очисні споруди і компенсує всі борги перед громадою. Це вирішення питання в рамках чинного законодавства», - сказала Л.Червонецька.

Якби там не було, але певних домовленостей у ході поїздки голови ОДА до Тростянця, все ж, досягнуто. До слова, на Владислава Скальського мешканці селища чекали вже давно. Тепер головне, щоб підприємство виконувало свої обіцянки.

«Я ще раз констатую ті домовленості, які сьогодні були озвучені. Перше. На території Вінницької області повинен працювати виключно соціально відповідальний бізнес, який розуміє свою відповідальність перед громадою, формує свою діяльність з урахуванням потреб та інтересів громади. Друге. Ми почули, що жодної краплі барди на бардополя від сьогодні не потрапить. Вважаю це головним здобутком нашої зустрічі. Третє. Утилізація відходів, які вже туди потрапили. Це майже 100 тис тонн барди. Я не готовий дати вам конкретну відповідь, яким чином це можна зробити, згідно вимог екологічного законодавства. Питання необхідно опрацювати з фахівцями», – резюмував Владислав Скальський.

За результатами зустрічі буде складено протокол, де сторони конфлікту зафіксують конкретні домовленості.

Нагадаємо, в середині грудня ситуація навколо роботи Тростянецького спиртового заводу загострилася. У селищі навіть відбулися сутички між активістами, які протестують проти забруднення довкілля заводом та найнятою підприємством охороною.