Війна за Тростянець: на Вінниччині спроба спиртзаводу відновити викиди спричинила сутички між жителями райцентру та столичними охоронцями

Новини Вінниці / Війна за Тростянець: на Вінниччині спроба спиртзаводу відновити викиди спричинила сутички між жителями райцентру та столичними охоронцями

Протягом останніх місяців ситуація у селищі Тростянець Вінницької області нагадувала бомбу уповільненої дії. «Вибухнула» вона 16 грудня, і, як у вулкані, виверження тривають… Проти місцевих жителів приватна охорона, яку нібито запросили на Вінниччину орендарі, що використовують потужності державного спиртзаводу, вже застосовувала сльозогінний газ та палиці. Проте тростянчани «тримають оборону» та чекають на представників обласної влади.

Протягом останніх місяців ситуація у селищі Тростянець Вінницької області нагадувала бомбу уповільненої дії. «Вибухнула» вона 16 грудня, і, як у вулкані, виверження тривають… Проти місцевих жителів приватна охорона, яку нібито запросили на Вінниччину орендарі, що використовують потужності державного спиртзаводу, вже застосовувала сльозогінний газ та палиці. Проте тростянчани «тримають оборону» та чекають на представників обласної влади.

Нагадаємо, протистояння жителів селища з одного боку та ДП «Тростянецький спиртзавод» і приватного орендаря ТОВ «Етернал Енерджи» з іншого загострилося у 2019 році через жахливий сморід з бардополів, куди підприємство скидає відходи. Втручання силовиків і обласної влади на певний час змінило ситуацію – виробництво спиртової суміші призупинили. Але зі зміною влади на рівні регіону конфлікт повернувся до гострої фази.  

Раніше NaПарижі демонстрував як виглядають з повітря тростянецькі бардополя і показував світлини того, як відходи з Тростянецького спиртзаводу на Вінниччині знищили «все живе» навколо пам’ятника загиблим євреям.

Скандальною виявилася ситуація навколо дозволу чиновників та отримання паспорту на ці поля відходів поруч з Тростянцем, де зберігається близько 100 тисяч тонн небезпечної барди. Дозволи нібито відкликано, хоча юридично такої процедури не існує. Справа в іншому. Хоча на обласному рівні чиновники обіцяли підтримку тростянчанам, наразі мешканці селища опинилися «під вогнем».   

Через перешкоджання у роботі ТОВ «Етернал Енерджи», яке орендує територію ДП «Тростянецький спиртзавод» саме державне підприємство-банкрут скаржилося до суду на місцевих активістів, що виступають проти забруднення земель біля селища. Розгляд скарги триває.

Як пояснив NaПарижі, місцевий активіст Андрій Тєрєхов, нещодавно жителі селища дізналися, що, не маючи законних підстав на початок виробництва, ТОВ «Етернал Енерджи» планує переробити понад 100 тисяч тонн меляси і розпочало підготовчі роботи. Саме це обурило людей, адже підприємство так і не пояснило, яким чином має утилізувати ті відходи, що вже накопичені.

Працівникам підприємства дали наказ зварювати труби, по яким відходи йдуть на бардополя. За процесом підготовки до запуску слідкували кремезні хлопці зі столичної охоронної фірми «Альтаір».

Спочатку тростянчани вирішили привернути увагу до неминучої біди і перекрили дорогу у райцентрі. Вже 17 грудня вони влаштували мітинг біля будівлі РДА і райради. Із шинами…Більш того, оскільки в цей день відбувалася сесія, зайшли до сесійної зали, розповіли про ситуацію, і депутати підтримали звернення до керівництва області щодо втручання, аби запобігти початку переробки меляси.

«Скажу відверто, очільники району хотіли їхати до Вінниці, аби вчергове доповісти про надскладну ситуацію у Тростянці, але люди вирішили, що у цьому немає сенсу. Ми запросили керівництво області до нас. Чекали… Хотіли показати і розраховували на допомогу, яку раніше обіцяли. Зволікати не варто, адже на підприємстві є і паливо, і сировина. Любої миті можуть запустити виробництво і тоді його вже не зупинити», - пояснює Андрій Тєрєхов.

Як запобіжник початку переробки меляси, люди вирізали 30-метрову ділянку трубопроводу, яким мала б йти барда на поля фільтрації. Саме під час цього виникли сутички з охоронцями. Активісти запевняють, що їм відмовили показати договір з охоронною фірмою. За словами А. Тєрєхова, пояснили: звертайтесь офіційно і відповімо протягом 10 діб…

«Я дізнавався, що на момент сутичок угоди про охорону не існувало», - каже тростянчанин.

Проте охоронці і юрист приватної фірми, що орендує 0,68 га на території спиртзаводу і називає себе «інвестором», іншої думки. Поліцію вони запевняли, що мають відповідні документи.

Відомо, що у сутичках із сотнями тростянчан брали участь близько двох десятків охоронців. Саме вони використовували сльозогінний газ і палиці. Але місцеві жителі «відтіснили» заїжджих працівників.