«Зелені райони» Вінниччини: хто претендує на енергонезалежність

Новини Вінниці / «Зелені райони» Вінниччини: хто претендує на енергонезалежність

Останнє десятиріччя поклало початок структурним змінам в енергетичному секторі як України, так і Вінниччини. За прогнозами фахівців у найближчий час централізована система енергопостачання, сформована за радянських часів, трансформуватиметься у нову, більш якісну, гнучку та «розумну» децентралізовану систему енергопостачання.

«Зелений тариф», «зелена енергетика» - аналіз, будення, перспективи області станом на 2021 рік. І що очікує країну…

Останнє десятиріччя поклало початок структурним змінам в енергетичному секторі як України, так і Вінниччини. За прогнозами фахівців у найближчий час централізована система енергопостачання, сформована за радянських часів, трансформуватиметься у нову, більш якісну, гнучку та «розумну»  децентралізовану систему енергопостачання.

Ні з політикою, ні з адміністративно-територіальною реформою така децентралізація не пов‘язана. Революція в енергетиці відбувається в усьому світі, викликана вона потребою зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу, які призвели до серйозних кліматичних змін. Людство поступово повертається до відновлювальних джерел енергії, які використовувались з давніх давен – сонця, вітру, води та біомаси. Та нині, завдяки технічному прогресу та штучному інтелекту, ці джерела стають більш ефективними, керованими та навіть прогнозованими.

Зазначимо, що говорити сьогодні про кардинальні зміни в енергетичному секторі ще рано, але вони можуть відбутися дуже швидко, що підтверджується короткою, але яскравою історією розвитку відновлювальної енергетики в Україні. За десять років виробництво ВДЕ з позначки «нуль»  піднялось до нинішнього рівня у 7%. І хоча цей показники значно менший, ніж у лідерів «енергетичних перегонів» Німеччини та Великої Британії, українцям, безумовно, є чим пишатися.

Кандидат технічних наук Сергій Кравчук розповідає, з чого почалась розбудова ВДЕ в Україні.

«В 2009 році були перші спроби затвердити план та стратегію по нарощуванню відновлювальних джерел енергії  в контексті стратегічного розвитку електроенергетичної галузі в Україні. На зміну викопним ресурсам мають прийти відновлювальні джерела. Було прийнято закон про альтернативні джерела енергії, який передбачав певну підтримку у вигляді  «зеленого тарифу» для  новітньої, на той час, технології», - говорить науковець.

Технологія була нова, але підтримка держави дала надихнула підприємців, та дала поштовх розвитку галузі. «Перші ластівки», тобто більш менш значущі цифри на ринку виробництва ВДЕ з‘явились в 2012 році. Наступний ривок стався у 2015 році. Та справжній «зелений бум» вибухнув у 2019 році, було відзначено  п‘ятикратний приріст ВДЕ, кількість виробленої енергії зросла до 4,5 ГВт.

В руслі загальнонаціональних тенденцій відбувалися зміни в енергетичному секторі Вінниччини. Відповідно до статистичних даних, опублікованих на сайті Південно-Західної електроенергетичної система (ЕС), центральний офіс якої знаходиться у Вінниці, за п‘ять років виробництво лише «сонячної» енергії збільшилось в десять разів, тобто на порядок.

Так, в 2014 році обсяги виробництва, споживання та передачі «сонячної» електроенергії  складали 42,6 МВт. Вже у 2016 році ця цифра зросла трохи більше ніж вдвічі і досягла 88,9 МВт. Позитивна динаміка зберіглася і в наступному 2017 році, коли було отримано 160,49 МВт сонячної електроенергії. В 2019-му обсяги зросли до 594,66 МВт.

Фахівці зазначають, що нині вартість будівництва «одного кіловату» втричі менша, ніж на початку розбудови ВДЕ. Це пов‘язують із тим, що галузь високотехнологічна, і зміни в ній відбуваються дуже швидко.

Для порівняння приведемо кілька цифр. Перша сонячна електростанція в області з‘явились в 2011 році у місті Гнівань. Потужність її складала понад 0,035 МВт, власник - ТОВ «Вінниця-енергосервіс». 

В 2012 роках було запущено вже шість СЕС, потужність яких складала від 1 до 4,5 МВт. Сонячні електростанції з‘явились в Ямпільському та Тростянецькому районах, в таких селах, як Гальжбіївка, Пороги, Слобода Бушанська, Цекинівка та Глибочок.

Зазначимо, що на Цекинівській СЕС згодом були запущено кілька нових черг. Сьогодні потужність цієї сонячної електростанції складає 13,475МВт, що робить її абсолютним лідером у цій сфері, якщо говорити про масштаби області.  Власник Цекинівської СЕС – ТОВ «Новосвіт», яке має ще дві, щоправда менш потужні СЕС, - Цекинівка 2 та Цекинівка 3.

Ще одна велика СЕС знаходиться в Чечельнику, її потужність складає 12МВт, власником зазначена фірма Ekotechnik Prahа. Ця чеська компанія однією із перших прийшла на український ринок й крім Віннниччини інвестувала в будівництво СЕС в Дніпропетровській, Київській, Закарпатській та Хмельницькій областях. До речі, на Хмельниччині саме Ekotechnik Prahа є власником чотирьох найбільш потужних СЕС, загальна «вага» яких складає 21 МВт.

Прийти на ринок першим не завжди означає залишитись першим. Лідером по інвестуванню на Вінниччині можна назвати енергетичну компанію Rengy Development, з американським капіталом, підрозділи якої Ренджи Тростянець, Ренджи Бершадь, Ренеджи Томашпіль, працюють на півдні області.

До речі, ЄБРР в 2018 році надав компанії Rengy Development фінансування в обсязі 5,6 млн. євро для будівництва на Вінниччині кількох СЕС потужністю5МВт, оператором станції тоді називали  ТОВ "Ренджи Томашпіль".

Пакет фінансування складався з кредиту ЄБРР в обсязі3.8 мн євро строком на 6 років та кредиту Фонда чистих технологій , яким керує цей банк в обсязі 1.8 млн. строком на 10 років.

Такі інвестиції, безумовно, дають потужний поштовх розвитку відновлювальної енергетики в області.

Ще один позитивний фактор – наявність власного виробництва сонячних панелей,  завод по виробництву яких компанія KNESS PV відкрила у Вінниці в лютому 2019 року.

Насамкінець розбудові сектору відновлювальної енергетики на Вінниччині сприяє і кадровий потенціал та наявність технічного університету, в якому готують фахівців з енергетики.

Наприкінці квітня представники НЕК «Укренерго» ініціювали онлайн зустріч, в якій взяли участь представники технічних навчальних закладів України, серед яких і викладачі кафедри Електричні станції та системи ВНТУ.

Як зазначають у пресслужбі університету, Віталій Зайченко, директор з управління ОЕС України, головний диспетчер Укренерго наголосив на потребі в молодих спеціалістах. Він відзначив, що компанія готова до залучення провідних фахівці НЕК «УКРЕНЕРГО» до розробки та вдосконалення освітніх програм профільних вузів, проведення лекцій.

Тож будемо сподіватися, що усі ці фактори у найближчі роки дадуть можливість Вінниччині стати одним із лідерів, по впровадженню ВДЕ.

Замість епілога

За неофіційною інформацією відокремлений підрозділ Південно-Західної електроенергетичної системи (ЕС) у Вінниці буде скорочено. Скоріше за все лише центральний офіс, який знаходиться у Вінниці. А ось інший підрозділ,  розташований у Хмельницькому збережуть та переформатують. Експерти зазначають, що така ситуація на ринку пов‘язана з тим, що європейські гроші в Україні працюватимуть без посередників, а компанію з американським капіталом, розпорядником коштів ЄБРР, заберуть.

Тож політична ситуація, як не крути, усе ж таки впливає і на енергетичний ринок, одні компанії приходять, інші йдуть. І колишні лідери, незважаючи на усі передумови, поступово втрачають свої позиції, поступаючи місце новим фаворитам.

 

Марина Карабай

27 травня, 2021