Вистачить на кілька потужних атак по інфраструктурі: Резніков показав, скільки ракет залишилось у росіян

Новини Вінниці / Вистачить на кілька потужних атак по інфраструктурі: Резніков показав, скільки ракет залишилось у росіян

Сьогодні, 22 листопада міністр оборони України Олексій Резніков опублікував інфографіку по залишкам російських ракет. Звісно, дані навряд дуже точні. Хоча навіть якщо розбіжність з реальними цифрами у межах 10%, то можна оцінити рівень загрози найближчим часом.

Нинішня тактика Росії примітивна донесхочу – б’ють по критичній інфраструктурі, сподіваючись на те, що в оселях українців погасне світло, і громадяни вимагатимуть від президента припинення війни, а він у свою чергу погодиться на поступки Кремлю. Попередні «хвилі» масованих ракетних ударів спричинили достатньо лиха, але енергетикам поки вдається «мінімізувати ризики». Відключення діють по всій Україні, однак суспільство не жаліється.

Оскільки жодна розвідка та інсайдерські джерела з Москви не повідомляли про зміну тактики, це означає, що терор триватиме. Аналіз залишків підтверджує, що арсенал достатній для кількох потужних атак, на кшталт «15 листопада», коли з майже сотні ракет українська ППО збила понад 70.

Останнім часом для ударів по українській інфраструктурі російські терористи застосовують масовані пуски зі стратегічних бомбардувальників. Отже, головною загрозою є ракети X-101/Х-555, дальність яких дозволяє вражати об'єкти по всій території України.

Згідно з даними Резнікова, їх залишилося десь на 3 масовані пуски по 70-110 ракет, бо досвід довів, що лише так можна пробити українську ППО. Далі для масованої атаки потрібно буде чекати виробництва значної кількості нових ракет Х-101,. А на це витрачатимуть росіяни декілька місяців.

Застосовувати «Калібри» та «Кинджали» для масованого запуску складніше, оскільки для перших треба одночасно виводити в море «флотилію» та наражати її на небезпеку, а других у наявності існує не багато.

Всі інші ракети в «списку» мають або нижчу точність, або меншу дальність. Вони теж можуть становити загрозу для України, особливо для регіонів, що межують з окупованими російською армією територіями.

У росіян неймовірно багато ракет для С-300. Саме ними, переробленими по враженню об’єктів на «землі», загарбники постійно тероризують прифронтові Харків, Миколаїв, Нікополь, Запоріжжя. На щастя, шанси влучити в трансформатор такою ракетою значно менші, чим при застосуванні Х-101.

Фактично Резніков попередив як українців, так і західних партнерів, вказавши, що у росіян ще достатньо озброєння для кількох потужних атак на енергосистему. З одного боку, ППО підсилюється щотижня, хоча будь-яке новітні обладнання не гарантує 100%-ву ефективність при масових запусках найсучасніших крилатих ракет. З іншого, громадам слід підготуватись не до короткочасного відключення енергопостачання, а тривалого, щоб убезпечити хоча б частину населення пунктами обігріву.

Очільник «Укренерго» Кудрицький пояснив про стан речей в енергетиці, а також чи знатна енергосистема перенести наступні атаки.

Олег Верлан

22 листопада, 2022