У Вінниці затримали зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після звільнення

Новини Вінниці / У Вінниці затримали зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після звільнення

Контррозвідка Служби безпеки викрила ворожу поплічницю під час контрдиверсійних заходів у Вінницькій області. Зловмисницею виявилась мешканка Берислава, яка після захоплення українського міста активно співпрацювала з місцевою окупаційною адміністрацією.

Про це повідомляє Управління СБ України у Вінницькій області та Вінницька обласна прокуратура.

Встановлено, що протягом березня – серпня 2022 року жінка передавала до створеної агресором «воєнної комендатури м. Нова Каховка» списки учасників АТО та інших громадян, які потенційно могли чинити спротив загарбникам.

Отримані відомості ворог використав для проведення масових «облав» на помешкання місцевих жителів та викрадення людей.

Від потерпілих вимагали «зізнання» у сфабрикованих справах. У разі відмови – застосовували тортури і погрожували вбивством.

Крім цього, зловмисниця допомагала окупантам орієнтуватися на місцевості і вказувала найкоротші шляхи до населених пунктів Бериславського району для його захоплення. Зокрема, жінка надала окупантам інформацію про шлях до села, де вона мешкала і яке не було позначене на російських картах.

Також вона сприяла у «розквартируванні» російських окупаційних підрозділів в оселях українців, які перебували на підконтрольній українській владі території.

При цьому сама запропонувала використовувати три власних гаражних приміщення для базування військової техніки і складування зброї рашистів. Ще жінка намагалася залучити до співробітництва з окупаційною владою інших жителів села.

Після звільнення частини регіону вона намагалася втекти за кордон, щоб уникнути правосуддя.

Втім, співробітники СБУ своєчасно встановили її місцезнаходження на території Вінниччини і затримали поблизу одного з місцевих об’єктів критичної інфраструктури.

Під час обшуку у затриманої виявлено мобільний телефон із доказами листування з представниками окупаційного органу.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочинної діяльності.

Заходи із викриття і затримання зловмисниці проводили співробітники СБУ Вінницької області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Новини Вінниці / У Вінниці затримали зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після звільненняНовини Вінниці / У Вінниці затримали зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після звільненняНовини Вінниці / У Вінниці затримали зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після звільненняНовини Вінниці / У Вінниці затримали зрадницю, яка допомагала окупантам на Херсонщині і втекла звідти після звільнення
Макс Мельник

30 листопада, 2022