Влада Сорда куратор «Кривбасу» звинуватив у брехні: не був під Іловайськом та не отримував ордена. Вінничанин обіцяє оприлюднити відповідь (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Влада Сорда куратор «Кривбасу» звинуватив у брехні: не був під Іловайськом та не отримував ордена. Вінничанин обіцяє оприлюднити відповідь (ВІДЕО)

Вінничанина Влада Сорда, засновника видавництва «Дім химер», якого затримали через погроми під час акції під Офісом президента, звинуватили у тому, що він не брав участь у боях під Іловайськом на Донбасі та не отримував ордена Богдана Богдана Хмельницького від тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея.

Вінничанина Влада Сорда, засновника видавництва «Дім химер», якого затримали через погроми під час акції під Офісом президента, звинуватили у тому, що він не брав участь у боях під Іловайськом на Донбасі та не отримував ордена Богдана Богдана Хмельницького від тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея.

Про це 25 березня у прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» заявив куратор батальйону «Кривбас» Микола Колесник. 

«Коли я побачив Влада Сорда, позивний «Змій» з орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня, чомусь реєстри захотілося побачити. Потім прочитав інформацію про його бойовий шлях. І там промайнули Іловайськ, Савур-Могила, тяжке поранення. І головне, коли вже підозра з'явилася, що це - фейк: про те, що він розповідає, що його міністр оборони Гелетей (ред. - міністр від липня до жовтня 2014 року) нагороджує у шпиталі Мечникова. По-перше, «Мечникова» - це не шпиталь, це - лікарня. По-друге, пан Гелетей, зі своїми «фарфоровими зубами» і орденами в кишенях, не бігав ніколи по лікарнях. Я почав спілкуватися у закритій групі «Іловайське братерство» - і ми пригадували історію, яку розповів Влад: як у КамАЗ потрапили три «Гради», КамАЗ три оберти зробив. Це зі ЗМІ його пряма мова: «КамАЗ робить три оберти в повітрі, попадає в окоп - 10 загиблих побратимів» Влада з його слів. Одразу його засипало - потім прийшов командир», - сказав Микола Колесник. 

За словами куратора батальйону «Кривбас», Влада Сорда не було там під час боїв за Іловайськ. Також він не отримував ордена Богдана Хмельницького. 

«Потім почали писати побратими Влада. Якщо і не побратими, то ті, хто його бачив під час Іловайських подій, на кордоні Дніпропетровської і Донецької областей. Потім він був у цей час в Пісках. Я стверджую, група стверджує: Влада в іловайських подіях не було. Влад - не лицар ордена Богдана Хмельницького 3-го ступеню. Якщо він зараз покаже свій орден і номер. То ми зараз по реєстру його перевіримо. Влада немає в жодному реєстрі», - заявив Микола Колесник. 

Куратор батальйону також зазначив, що орден Богдана Хмельницького без номера нагороди - це «біжутерія». 

«Будь ласка, ваша позиція і позивний під Іловайськом, де ви перебували. Зараз на вас дивиться іловайське братерство: і «правосєкі», і «сороковка». Побратими вже писали під вашими постами. А сьогодні вийшли пости ваших друзів і знайомих, де вони визнають, що вас не нагороджував Гелетей у лікарні. Не було Іловайська, не було КамАЗу, не було поранення, не було Мечникова, не було Гелетея, не було ордена. У вас або «біжутерія», або, що гірше - чужий орден. І будь ласка, дату наказу назвіть в ефірі, щоб вся країна побачила», - поцікавився Микола Колесник.

На це Влад Сорд зазначив, що він готує офіційну заяву стосовно інформації про нагороду. 

«Спершу оцей вкид з'явився на пустому акаунті у Facebook, а потім - вже у вас... Стосовно звинувачень. Ми готуємо офіційну заяву. Завтра на сторінці в мене і у видавництва це все буде», - відповів вінничанин. 

Затриманий під час суботньої акції під Офісом президента видавець також переконує, що він брав участь у боях за Іловайськ. З часом він пообіцяв надати докази. 

«Я був в багатьох місцях, був у багатьох «гарячих» точках - це можна підтвердити. І вигадувати мені ще щось не було б і немає ніякого сенсу. Єдине, про що я шкодую: що я не був в аеропорту, де загинув мій найкращий друг. А всюди решта я був. Я був в Іловайську. Це все підтвердиться. Я наведу приклади - все це буде із часом», - пояснив Влад Сорд. 

Також на звинувачення куратора батальйону «Кривбас» Влад Сорд додав, що орден Богдана Хмельницького йому дійсно вручав не Гелетей. 

«Стосовно ордену. Я прямо не казав ніде, що мені вручав особисто Гелетей чи ще щось. Насправді - це просто сказали хлопці, з якими я лежав: він здався схожим, якийсь посадовець. У цій справі мене приємно здивував момент, коли можна буде, так як я зрозумів, виявити цілу низку корупційної складової в Міністерстві оборони в 2014 році. Хто саме роздавав ордени просто так. І це були не тільки «Богдани» - це були «За мужність», годинники і решта. От вам номер - 83075. Будь ласка, я вас прошу: з вашим запалом щодо цього, пробивайте його, давайте витягнемо всю цю «гнилуху», яка там заховалася», - сказав вінничанин.

Також Влад Сорд переконував, що він загубив орденську книжку, яку від нього вимагали показати у студії. 

«Із цим орденом дали також орденську книжку, де було написано просто «Стафійчук Владислав» (справжнє ім’я - ред.) і великий підпис - все! Тут якраз є причини задуматися, кому в цей момент хотілось, чи було вигідно заробляти таким чином індульгенції. Ця книжка була втрачена. Але, думаю, по номеру ви дізнаєтеся все, що потрібно», - пояснив Влад Сорд.

Відповідь можна переглянути за посиланням у матеріалі «Вінничанин Влад Сорд відповів на «запитання»: «Шоу пана Колесника на 1+1 - це намагання змістити акценти, знищуючи репутацію учасника протестів під ОП»