Після акції під Офісом президента затримано вінницького видавця та поета Влада Сорда (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Після акції під Офісом президента затримано вінницького видавця та поета Влада Сорда (ВІДЕО)

Після акції «Не чуєш? Побачиш» на підтримку Сергія Стерненка у Києві затримано вінницького письменника Влада Сорда. Йому інкримінують вчинення хуліганських дій

Після акції «Не чуєш? Побачиш» на підтримку Сергія Стерненка у Києві затримано вінницького письменника Влада Сорда. Йому інкримінують вчинення хуліганських дій.  

У відділі комунікацій столичної поліції зазначають, що «активісти влаштували акцію протесту біля Офісу Президента України на вулиці Банковій, у зв’язку з цим працівники структурних підрозділів столичної поліції спільно з військовослужбовцями Національної гвардії України посилили превентивні заходи для забезпечення публічної безпеки та порядку». 

«За вчинення протиправних дій під час мітингу правоохоронці затримали одного з найбільш агресивних учасників. Це - уродженець Вінниччини, 1995 року народження, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Чоловіка затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального Кодексу України. 

Слідчим відділом Печерського управління поліції розпочато кримінальне провадження на ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі», - зазначається у повідомленні.

Зазначимо, що під час акції було розбито вікно будівлі ОП та підпалено табличку з написом «Президент України»”, розписано стіни президентського офісу та хідник біля головного входу («Волю Стерненку!», «ACAB», «Аваков – чорт!» тощо). Також на Банковій активісти влаштували феєрверк. Правоохоронці заявляють про кілька десятків людей, які «понесуть відповідальність за хуліганські дії» біля Офісу президента.

На сторінці МВС оприлюднено відео, на якому зафіксовано процес розбивання двох шибок у дверях.

«Громадянин, який бив шибки на дверях Офісу президента, вже вчора був затриманий співробітниками поліції. Йому пред’явлено звинувачення у хуліганстві. Докази його вандалізму та хуліганства ви можете побачити на відео», — написав у Facebook заступник очільника МВС Антон Геращенко.

«Дім Химер» підтвердив, що на відео справді Влад Сорд.

«Так, це Змій на відео розбиває дві шибки у дверях. Так, це було необов'язково. Проте вчорашній протест — протест проти свавілля поліції та мовчання влади», - йдеться у дописі.

За інформацією правозахисної ініціативи Правотворець та Телеграм-сторінки Сергія Стерненка, справжнє ім'я затриманого Нацполіцією за підозрою в хуліганстві - Владислав Юрійович Гранецький-Стафійчук (псевдонім Влад Сорд). Він є ветераном 93 ОМБр з позивним «Змій» та співзасновником видавництва «Дім Химер», поетом і прозаїком.

На офіційному сайті видавництва «Дім химер» вказується, що ще на початку березня оголошено книгобунт» — безстрокову акцію на підтримку ув’язнених Андрія Антоненка та Сергія Стерненка. А також 10% від кожної придбаної книги видавництво планувало перераховувати на потреби цих ув’язнених.

Як виглядає ОП після акції на підтримку Стерненка/