Вінницька земля по вартості оренди сягнула рівня ЄС (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінницька земля по вартості оренди сягнула рівня ЄС (ВІДЕО)

На Вінниччині з року в рік спостерігається тенденція збільшення вартості оренди землі сільськогосподарського призначення. Схоже, заклик «Вінниця – європейське місто» аграріями був сприйнятий досить серйозно. Або, як ще оправдати те, що оренда землі  у Вінницькій області досягла рівня Східної Німеччини — 250 доларів/га.

На Вінниччині з року в рік спостерігається тенденція збільшення вартості оренди землі сільськогосподарського призначення. Схоже, заклик «Вінниця – європейське місто» аграріями був сприйнятий досить серйозно. Він трансформувався на весь регіон. Або, як ще пояснити те, що оренда землі у Вінницькій області досягла рівня Східної Німеччини — 250 доларів/га.

Про це у ході прес-конференції повідомив Анатолій Пешко, перший віцепрезидент Академії економічних наук України, член наглядової ради «Українського інституту політики»:

«В деяких областях, я прораховував це, у Вінницькій області, зокрема, ставка орендної плати в розрахунку на 1 га вже доходить до 250 доларів, а це ціна така, як у Східній Німеччині».

Також пан Пешко зазначив, що у 2019 році витрати на заробітну плату, оренду землі, податки становили близько 50% від річного обороту сільськогосподарських підприємств. В той момент, за його даними, в ЄС близько 30% бюджету виділяється на прямі дотації на сільське господарство, а аграрії не платять ніяких податків, крім податку на зарплату та дивіденди.

На думку Анатолія Пешка, питання про продаж землі не повинно підійматися ще 5-10 років, оскільки низький рівень економіки, соціально-нестабільна політична ситуація відчутно знижує вартість виробленого товару навіть для внутрішнього ринку.

Ірина Заіковата

5 лютого, 2020