Вінничанин Петро Давиденко вперше виборов золоту медаль чемпіонату Європи з самбо

Новини Вінниці / Вінничанин Петро Давиденко вперше виборов золоту медаль чемпіонату Європи з самбо

У суботу, 29 травня, на Кіпрі завершився чемпіонат Європи з самбо. У Лімассолі змагалися три вікові категорії – чоловіки і жінки, юніори і юніорки (20 років і молодші), юнаки і дівчата (до 18 років). Раніше «срібло» виборов вінницький студент Олексій Липко, а в останній день змагань у фіналі переміг вінничанин Петро Давиденко, довівши, що у вазі до 88 кг він найкращій на континенті у бойовому самбо.

У суботу, 29 травня, на Кіпрі завершився чемпіонат Європи з самбо. У Лімассолі змагалися три вікові категорії – чоловіки і жінки, юніори і юніорки (20 років і молодші), юнаки і дівчата (до 18 років). Раніше «срібло» виборов вінницький студент Олексій Липко, а в останній день змагань у фіналі переміг вінничанин Петро Давиденко, довівши, що у вазі до 88 кг він найкращій на континенті у бойовому самбо.

Як зазначають sport.ua, турнір серед дорослих проходив з трьох розділів – жінки і чоловіки (спортивне самбо), чоловіки (бойове самбо). Наша головна команда здобула 14 нагород (6 золотих, 3 срібних і 5 бронзових), а також взяли два кубки у командному заліку (золотий з бойового розділу, срібний – у змаганнях жінок).

«У бойовому самбо ми повторили європейський успіх 2018 року, коли в Афінах вперше посунули у цій дисципліні з першого місця росіян, для них тоді це було великим сюрпризом, – продовжує головний тренер національної команди Михайло Руденко. – Тепер же всі розуміють, що ми здатні так «шокувати» на регулярній основі. Адже навіть в нинішніх умовах пандемії ми дотримуємося планового підходу – проводяться спеціалізовані збори, як і зараз, коли команди зі всіх трьох вікових категорії перед першістю провели тиждень інтенсивної підготовки».

«Антична тема, якою я цікавлюся, вже вдруге приносить мені успіх – три роки тому в Греції і зараз на Кіпрі, – розповідає старший тренер збірної з бойового самбо Сергій Грабовський. – Додам, що афінський чемпіонський тріумф повторили Владислав Руднєв і Анатолій Волошинов. А от для Петра Давиденка – це перше «золото» континентального форуму».     

Субота визначила всіх призерів серед чоловіків і жінок. Наша команда цього дня виборола 7 медалей (3 - 2 - 2), а в сумі - 14 (6 - 3 - 5) і два командні кубки ("золотий" у бойовому розділі і "срібний" у жінок).

Третє командне українське «золото» в останній день змагань Петро Давиденко здобув, перемігши у фіналі білоруса Євгена Алексієвича. Нагадаємо, наприкінці 2020-го на чемпіонаті світу у Сеулі (Південна Корея) вінничанин був лише третім. У 2019-му в Хіхоні (Іспанія) уродженець Оратова отримав срібну медаль.

Вихованець вінницької обласної ДЮСШ «Колос» Олексій Липко з Іллінців представляв Україну на змаганнях у ваговій категорії до 79 кг серед юніорів. На шляху до фіналу Олексій переміг представників Азербайджану та Грузії, але поступився у фіналі спортсменові з Російської Федерації. Олексій Липко став срібним призером чемпіонату Європи. Спортсмен виборов право боротися у складі збірної України на чемпіонаті світу.

На даний час хлопець навчається на 3 курсі Вінницького національного технічного університету.

Новини Вінниці / Вінничанин Петро Давиденко вперше виборов золоту медаль чемпіонату Європи з самбоНовини Вінниці / Вінничанин Петро Давиденко вперше виборов золоту медаль чемпіонату Європи з самбоНовини Вінниці / Вінничанин Петро Давиденко вперше виборов золоту медаль чемпіонату Європи з самбо
Макс Мельник

30 травня, 2021