В уряді планують підняти ціни на алкоголь. Найбільше подорожчає вино та горілка

Новини Вінниці / В уряді планують підняти ціни на алкоголь. Найбільше подорожчає вино та горілка

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства запропонувало підвищити оптові і роздрібні ціни на алкогольні напої в Україні. Чому? Акциз – чудовий інструмент для наповнення держбюджету, а збільшуючи його держава з мінімумом зусиль додає коштів у скарбничку з гаманців українців. За рахунок цього можна найпростішим шляхом частково скоротити дефіцит бюджету.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства запропонувало підвищити оптові і роздрібні ціни на алкогольні напої в Україні. Чому? Акциз – чудовий інструмент для наповнення держбюджету, а збільшуючи його держава з мінімумом зусиль додає коштів у скарбничку з гаманців українців. За рахунок цього можна найпростішим шляхом частково скоротити дефіцит бюджету.  

У проєкті постанови, опублікованої на сайті Мінекономіки, зокрема йдеться про те, що ціни на горілку пропонується підвищити на 6,2%, на віскі, ром і джин – на 5,9%, на коньяк – на 5,5%.

Водночас представники відомства зазначають, що сидр (зброджені ягідні і фруктові соки з вмістом спирту не більше 8,5% об.), вермути, вина з додаванням рослинних або ароматичних екстрактів можуть подорожчати на 8,2-34,2%.

При цьому підвищення роздрібних цін на натуральні виноградні вина, ігристі вина і газовані винні напої не планується.

Нагадаємо, в березні 2021-го індекс цін на продовольчі товари зріс на 2,1% порівняно з лютим, до 118,5 пункту – максимум із червня 2014 року. Подорожчання триває вже десятий місяць поспіль. Лідерами за ростом цін є олія і молочна продукція.

Макс Мельник

5 травня, 2021