«Турецький» проєкт Миколи Гонти з Вінниччини: формальний власник клона скандальної B2B Jewelry проживає у звичайній квартирі на Замості

Новини Вінниці / «Турецький» проєкт Миколи Гонти з Вінниччини: формальний власник клона скандальної B2B Jewelry проживає у звичайній квартирі на Замості

Сотні жителів Ладижина Вінницької області вкладися у проєкт B2B Jewelry Миколи Гонти, а тепер ці люди спостерігають за тим, як завершується будівництво великої садиби земляка на острові посеред Дніпра у Києві та задаються риторичним запитанням, коли ж їм повернуть вкладені у «фінансову піраміду» кошти.

Про думку ладижинців, тещі М.Гонти та новий проєкт-клон розповідається у сюжеті «Грошей» на 2+2.

«Він дуже хороший, совісний. Він навіть у будинок на острові не заходив, лише побачив, що поруч вода, а він схиблений на риболовлі», - запевняє 73-річна пенсіонерка Валентина Купріянівна, теща Миколи Гонти - власниця острова на Дніпрі та кількох автівок еліт-класу.

Жінка запевняє, що сама вклалася у B2B і навіть втратила 5 тисяч доларів та зятя не звинувачує. «Гроші» опитали десятки жителів Ладижина та з’ясували, що і зараз не всі розуміють, що вкладали кошти у «піраміду». Можливо тому людей заманюють у нову «турецьку» компанію.

Почнемо з того, що у 2021-му в Україні з’явився клон скандальної фінансової піраміди B2B Jewelry. Нова компанія Cancri Jewelry зареєстрована в Туреччині. Її власник офіційно невідомий, хоча всі стежки ведуть до вінницького бізнесмена і засновника B2B Миколи Гонти. До речі, 52% клієнтів «турецької» компанії з близько 20 тисяч проживають в Україні.

Чому в лапках? В жодному турецькому реєстрі не згадується Cancri Jewelry. Не дивлячись на майже повну анонімність, журналістам програми «Гроші» вдалося дізнатися ім’я людини, яка формально володіє турецькою ювелірною компанією.

Власником Cancri Jewelry виявився вінничанин Дмитро Павленко. Це ім’я назвав керуючий турецького магазину. Прізвище Павленко вже не вперше фігурує в справах СБУ: в рамках розслідування діяльності B2B він також був власником клона ювелірної компанії – Diamond Way, який закрили влітку разом з B2B Jewelry.

Людина проживає у вінницькому мікрорайоні Замостя, у квартирі звичайного будинку. Але от гості до вінничанина приїжджають на дорогих автівках, після чого він на деякий час зникає. Так кажуть сусіди.

Замість епілогу. Частину матеріалів по B2B Jewelry передано до суду. Причетні до афери можуть понести покарання за статтею «шахрайство» - штраф у розмірі до 170 тисяч гривень. Решта матеріалів у процесі досудового розслідування.

До речі, потерпілі від B2B ані слідству, ані правосуддю не вірять. Перш за все через відсутність запобіжних заходів до Гонти та зняття арешту з майна та острову на Дніпрі з маєтками. Між іншим, журналісти знайшли ще й маєток Гонти на березі Південного Бугу.

Олег Верлан

24 жовтня, 2021