В АМУ припускають, що у Вінниці та інших містах опалення і гаряча вода можуть подорожчати на 30-40%

Новини Вінниці / В АМУ припускають, що у Вінниці та інших містах опалення і гаряча вода можуть подорожчати на 30-40%

Наприкінці літа в Асоціації міст України вказують, що ведуть перемовини з урядом щодо недопущення підвищення ціни на теплопостачання для населення. Втім експерти АМУ одностайні у тому, що, оскільки для більшості теплопостачальних підприємств тарифи переглядалися два роки тому, то подорожчання послуг не уникнути.

Опалювальний сезон почнеться у жовтні. Залишився місяць чекати. А от чого від його початку чекати?.. Наприкінці літа в Асоціації міст України зазначають, що ведуть перемовини з урядом щодо недопущення підвищення ціни на теплопостачання для населення. Втім експерти АМУ одностайні у тому, що, оскільки для більшості теплопостачальних підприємств тарифи переглядалися два роки тому, то подорожчання послуг не уникнути.

За словами заступника виконавчого директора Асоціації міст України Ярослава Рябошука, у деяких регіонах України тарифи виростуть й понад 40%.

«Це залежить від того, коли вони востаннє переглядались. У більшості великих міст опалення централізоване. І аби подати це опалення, потрібно витратити певні ресурси, найбільша частина з яких – це вартість газу», - пояснює аналітик АМУ. 

Він пояснює, що основна складова тарифу – це ціна на газ. Йдеться про 70- 80% у структурі тарифу за опалення. Інші складові – це електроенергія для забезпечення подачі води у будинки. Наступною складовою є заробітна плата працівникам комунальних підприємств, які працюють у котельнях, ремонтують систему і забезпечують її функціонування. Мінімальна заробітна плата щороку зростає і наразі становить понад 6 тис. грн. Два роки тому вона була в межах 4 тис. грн. 

«Востаннє переглядався тариф на теплопостачання 2 роки тому в середньому по містах – у кожному місті по-своєму. У цьому тарифі ще ми маємо, наприклад, ціну за розподіл газу або за постачання природного газу, що є відокремленим на сьогодні; заробітна плата є ще дворічної давнини. І ми кажемо про неминуче підняття тарифів у частині приведення заробітних плат до тих, які є наразі. І до того, щоб врахувати підвищення цін на електрику і транспортування природного газу, яке відбулося за ці останні 2 роки», – інформує Ярослав Рябошук.

Експерт АМУ наголосив, що хоч формально відтепер тариф, згідно з новим законодавством, буде встановлюватись місцевою владою, складові тарифу повністю залежать від тих цін і політики, які здійснюються на центральному рівні. Це ціна на газ, ціна на електроенергію і розмір мінімальної зарплатні. 

Також 20 травня Кабмін скасував спеціальні зобов'язання для НАК «Нафтогаз» продавати природний газ виробникам теплової енергії за фіксованою ціною. І якщо раніше в тариф була закладена ціна близько 4 грн за кубометр газу, то тепер в умовах ринку «Нафтогаз» встановив ціну для тепловиків на рівні 7,42 грн.

«Водночас до вартості газу в тарифі додається розподіл. Його ціна за останній рік також зросла в кілька разів і практично не врахована. З огляду на це, зрозуміло, що зростання тарифів неминуче», – зазначає аналітик АМУ. - Оскільки без цього підприємства просто стануть збитковими та припинять надавати послуги. Водночас в АМУ розуміють, що підняття тарифів викличе негативну реакцію населення і збільшить заборгованість населення за комірне».

Аби попередити колапс, Асоціація Міст України ініціювала перемовини з урядом щодо пошуку фінансової компенсації тепловикам.

«Ми прекрасно розуміємо, що пряме підняття тарифів на опалення не призведе до позитивних речей. Тому що в першу чергу це залежить від платоспроможності населення. У нас вже є майже 50 млрд грн боргу: населення заборгувало за отримані комунальні послуги минулих періодів. І ми розуміємо, що, якщо ми зараз піднімемо ціну на опалення, то заборгованість лише зростатиме. І це не вирішить питання: у комунальних підприємств не буде коштів заплатити заробітні плати своїм працівникам, не буде як розрахуватися за природний газ – і це буде колапс. Тому ми зараз ведемо перемовини з Урядом для того, щоб знайти певні фінансові компенсатори і не допустити підвищення цін на теплопостачання», – додав Ярослав Рябошук.

Заступник виконавчого директора Асоціації міст України наголосив, що «якщо уряд піде містам назустріч та пом’якшить умови постачання природного газу від НАК «Нафтогаз України» і разом з нами (ред. Асоціацією Міст України) запропонує певні компенсатори, то підвищення цін не буде. У разі, якщо уряд перекладе розв'язання проблеми на місця, а таку позицію він займає останнім часом, тоді зрозуміло, що заборгованість населення за спожиті комунальні послуги зростатиме і  ростиме соціальне невдоволення».

Експерт зазначив, що державна політика наразі така, що зростання цін на тепло та гарячу воду неминуче. Але об'єктивно для більшості українців ці тарифи просто «непідйомні».

«Та ситуація, в якій ми є, є критичною. І я думаю, що це розуміють не тільки на місцях, а й в уряді», – наголосив заступник виконавчого директора Асоціації міст України.

Зазначимо, що питання з підняттям тарифів для населення зріє давно. Майже по усіх містах у попередньому опалювальному сезоні цінову різницю компенсували на місцях. Приміром, у КП «Вінницяміськтеплоенерго» в травні вимушено зупиняло надання послуги гарячого водопостачання через борги перед «Нафтогазом». Тоді у ситуацію втрутився міський голова Сергій Моргунов. І після проведення перемовин з керівництвом «Нафтогазу» у домівки вінничан повернулась гаряча вода.

Нагадаємо, що в минулому опалювальному сезоні Асоціація міст України та органи місцевого самоврядування уклали меморандум з урядом. Згідно з ним, місцева влада зобов'язувалася не піднімати тарифи, а уряд повинен був розв'язувати проблему з боргами на ринку теплопостачання. Органи місцевого самоврядування умови меморандуму виконали, а Уряд – ні.

Тому тепловики знову потребуватимуть дотації з місцевих бюджетів, щоб підготуватися до опалювального сезону. Водночас ще один сезон компенсувати витрати підприємств теплопостачання місцева влада українських міст не готова. Експерти сходяться на думці, що зараз вплинути на ситуацію з тарифами може тільки держава.  

У той же час президент В.Зеленський підписав закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», прийнятий ВР 14 липня.

Документ, зокрема, передбачає:

► можливість погашення за рахунок коштів державного бюджету заборгованості з різниці в тарифах перед підприємствами ТКЕ та ВКГ, яка на сьогодні складає більше 30 млрд грн;

►  механізм реструктуризації заборгованості підприємств теплопостачання за природний газ перед НАК «Нафтогаз України», загальний обсяг якої складає близько 46 млрд грн;

► включення до заборгованості, яка підлягає реструктуризації, заборгованості підприємств, щодо якої ухвалені судові рішення або укладено мирові угоди;

► списання накладених на підприємства штрафних санкції загальним обсягом 8 млрд грн, нарахованих на заборгованість по природному газу та електроенергії, у разі виконання ними умов договорів реструктуризації.

Тобто частково проблема може бути вирішена.

Олеся Рудницька

30 серпня, 2021