«Україна буде жити»: у Вінницькому ліцеї відкрили музей бойової слави

Новини Вінниці / «Україна буде жити»: у Вінницькому ліцеї відкрили музей бойової слави

У Вінницькому ліцеї №18 відкрили музей «Війна. Я її бачив». Більшість представлених експонатів та прапорів – подарунки військових. Також у музеї представлені шеврони, інформаційне табло з історією українських міст-героїв, які вистояли від обстрілів терористів, військових амуніцій.

Про це повідомляє Вінницька міськрада.

За словами директорки ліцею Катерини Поджаренко, створити музей бойової слави допоміг Фонд громади «Подільської громади».

«Нещодавно наш ліцей переміг у конкурсі Фонду та отримав грант на втілення ідеї, – зауважила вона. – Якщо говорити про те, що сьогодні ми бачимо перед собою, то усе – це особисті речі, які передали школі наші бійці, серед них – випускники ліцею».

Також у музеї розмістили панно «Україна буде жити», створене учнями школи. У центрі колекції – символи українського духу: бойовий гусак, пес Патрон та Берегиня українського народу.

Своїми враженнями поділився учень 9 класу Артем Ковальов, який долучився до створення цієї дошки.

«Взагалі, я дуже люблю малювати. Цього разу зобразив пса Патрона, який захищає нас від мін та вибухівок. Через десятки років наші діти будуть дивитися на цей малюнок і згадувати ці події як частину нашої історії», – зауважив юнак.

Крім того, в межах музею діє фотовиставка «Vinnytsia Strong». Наразі в експозиції – світлини наслідків трагічного дня Вінниці 14 липня 2022 року.

«На одній зі світлин ми бачимо фото дівчинки, яка у той час опинилась біля місця обстрілу. На жаль, від побаченого вона перестала розмовляти, – сказала директорка ліцею №18 Катерина Поджаренко. – Таких історій в Україні тисячі, тому про них треба говорити й демонструвати їх усьому світу, щоб після української Перемоги наші нащадки впродовж всього життя пам’ятали, хто хотів знищити нашу націю».

Як підсумувала директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко, у кожній школі громади вже відкриті куточки пам’яті, в яких вшановують випускників та працівників школи, котрі поклали своє життя на вівтар Батьківщини й полягли за майбутнє нашої держави.

«Відкриття такого музею – це ще один крок до увіковічення пам’яті жертв війни та пам’яті Героїв», – прокоментувала директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

Олеся Рудницька

28 грудня, 2023