У вінницькому музеї моделей транспорту визначилися з датою відкриття зали з «Динамічною Вінницею у мініатюрі» (ФОТО)

Новини Вінниці / У вінницькому музеї моделей транспорту визначилися з датою відкриття зали з «Динамічною Вінницею у мініатюрі» (ФОТО)

На новорічно-різдвяні свята у Вінниці планують відкрити другу частину музею моделей транспорту, де розміститься виставка мініатюр та колекцій, зокрема крихітні золоті витвори. Для вінничан приготують масу несподіванок, серед яких найбільший динамічний макет ділянки міста зразка 1960-их років.

На новорічно-різдвяні свята у Вінниці планують відкрити другу частину музею моделей транспорту, де розміститься виставка мініатюр та колекцій, зокрема крихітні золоті витвори. Для вінничан приготують масу несподіванок, серед яких найбільший динамічний макет ділянки міста зразка 1960-их років.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав, що у музеї моделей транспорту вже є частина експонатів для «Динамічної Вінниці в мініатюрі». Перші «будівлі» для макету майбутньої Привокзальної площі 50-60-річної давнини були виготовлені ще на початку року. Наразі в окремому приміщенні йде підготовка для монтажу макету.

За словами керівника музею Олександра Вдовиченка, майбутній макет займатиме площу у 30-40 квадратних метрів та включатиме тисячі різних елементів.

«Це буде справжня родзинка музею: залізничний вокзал з Привокзальною площею і трамвайним колом, - розповідає очільник закладу. - До станції прибуватимуть потяги. На площі вируватиме життя. На жаль, сьогодні лише одиниці пам’ятають Вінницю зразка кінця 1960-их і початку 1970-их, тому вважаю, що кільком поколінням містян макет буде цікавим».

До приміщення, де розташують «мініатюрну Вінницю» також переведуть кілька інших експозицій, яким нині тісно в музеї. Так, планується на окремому майданчику обладнати виставку мініатюр із золота.

«Це роботи наших майстрів – М. Маслюка із Жмеринки та його онука вінничанина С. Тетеріна. Плануємо представити близько 50 екземплярів їх робіт, підшуковуємо для них нові мікроскопи», - пояснює О. Вдовиченко.

Окрім «золотого» мікроарту облаштують виставки авіації та кораблів, підстаканників, мініатюрного взуття, ляльок та інших зменшених копій. Мають привабити відвідувачів витвори техноарту київських та жмеринських майстрів, а також картини в стилі автоарту столичного художника В. Зінченка.

«Звісно ми започатковуємо дуже амбітний проєкт. Завдяки підтримці мера С. Моргунова, КП «Центр історії Вінниці», Держархіву Вінницької області та обласного краєзнавчого музею, впевнений, що вінничани краще зможуть дізнатися про історії міста та містян, роботи яких іноді дійсно унікальні. Більш того, ми плануємо виставити експозицію графіки донецького художника Ларіонова, який останнім часом мешкає у Вінниці і полюбив місто. За старовинними світлинами він показує на своїх картинах цікаві історичні будівлі», - зазначає Олександр Вдовиченко.  

Всіх «таємниць» директор музею не розкриває, але запевняє, що ті, хто цікавиться технікою та історією, знайде для себе багато цікавого та неочікуваного у новій залі.

Новини Вінниці / У вінницькому музеї моделей транспорту визначилися з датою відкриття зали з «Динамічною Вінницею у мініатюрі» (ФОТО)Новини Вінниці / У вінницькому музеї моделей транспорту визначилися з датою відкриття зали з «Динамічною Вінницею у мініатюрі» (ФОТО)Новини Вінниці / У вінницькому музеї моделей транспорту визначилися з датою відкриття зали з «Динамічною Вінницею у мініатюрі» (ФОТО)Новини Вінниці / У вінницькому музеї моделей транспорту визначилися з датою відкриття зали з «Динамічною Вінницею у мініатюрі» (ФОТО)