До Дня міста у музеї транспорту обіцяють показати першу частину «Динамічної Вінниці в мініатюрі». Декілька експонатів готові

Новини Вінниці / До Дня міста у музеї транспорту обіцяють показати першу частину «Динамічної Вінниці в мініатюрі». Декілька експонатів готові

За перший рік існування Вінницькій музей моделей транспорту збільшив кількість експонатів на 20%. Проте його засновник Олександр Вдовиченко пишається не тільки новими моделями, а й розгалуженням напрямків закладу. Вже виготовлені перші «будівлі» для динамічного макету майбутньої Привокзальної площі 50-річної давнини.

За перший рік існування Вінницькій музей моделей транспорту збільшив кількість експонатів на 20%. Проте його засновник Олександр Вдовиченко пишається не тільки новими моделями, а й розгалуженням напрямків закладу. Вже виготовлені перші «будівлі» для динамічного макету майбутньої Привокзальної площі 50-річної давнини.

За словами О. Вдовиченка, якщо на відкритті музею його фонди налічували 5037 експонатів, то нині їх більше 6 тисяч. Точну кількість моделей транспорту він назвати не може, зізнається, що майже кожного тижня додаються нові екземпляри. Але заклад не зупиняється. Керівник не відмовляється від ідей, які пропонують інші, та реалізує власні задумки.

Так, у листопаді минулого року NaПарижі писав, що Олександр Вдовиченко мріє створити «Динамічну Вінницю 1960-70 років у мініатюрі». На сьогодні готові дві «будівлі» - залізничного вокзалу і колишнього головного корпусу агрегатного заводу.

«Їх я вже можу продемонструвати. На черзі ще чотири, зокрема мініатюри вже неіснуючої будівлі суду і житлового будинку на розі Привокзальної і Коцюбинського. Дуже багато часу ми проводимо в архівах, вишукуємо матеріали тогочасної Вінниці, фотографуємо, щоб потім зробити креслення для мініатюр. Вдячний департаменту архітектури міськради за сприяння. Допомагає перегляд старих кінострічок, наприклад «Стежки-дорожки» (1963) і «Приключения Толи Клюквина» (1964), де є кадри саме цього куточку Вінниці», - розповідає очільник музею.

За задумом автора, ретроплоща має максимально нагадувати події 50-річної давнини. Вже замовлено 60 метрів трамвайної колії і мініатюрні копії тогочасних трамваїв. Отже на площі «збудують» трамвайне кільце. Більш того, потяги мають приходити до трьох платформ вокзалу.

Олександр Вдовиченко пояснює, що вже зміг заразити цією ідеєю інших людей і починає збирати навколо себе однодумців, кожний з яких гарно вміє виготовляти ту чи іншу складову проекту. Він не зміг пригадати прізвище жінки, з якою познайомився у минулому році, але з його мови зрозуміло, що захоплюється вмінням вінничанки робити мініатюрні будиночки…

«Загалом на площі має міститися до 10 об’єктів. Презентувати її плануємо на День міста. На той час макет буде готовий на 80%. Потім станемо вдосконалювати. Макет займатиме до 40 квадратних метрів. Далі візьмемося за створення пожарної частина зразка 1912 року, що на Нансена, і станції швидкої допомоги на Ширшова. Можливо згодом вдасться поєднати ці об’єкти єдиною композицією проспекту Коцюбинського від вокзалу до мосту і пристані та зробити імітацію ріки, де розташувати два наші катери», - трішки забігає наперед з планами керівник музею.

Олег Верлан

24 березня, 2019