У вінницьких ДТП винна «помилка генетичного коду». Дискусія з патрульною поліцією у соцмережі навколо ситуації зі збитою дитиною у центрі Вінниці виявила цікаві деталі

Новини Вінниці / У вінницьких ДТП винна «помилка генетичного коду». Дискусія з патрульною поліцією у соцмережі навколо ситуації зі збитою дитиною у центрі Вінниці виявила цікаві деталі

Вінницька журналістка Людмила Цимбалюк 8 листопада у Facebook написала про те, що на перехресті вулиць Чорновола і І. Богуна вранці автівка збила дитину-пішохода. Водій швиденько забрав дівчинку до лікарні. Але увага вінничанки акцентувалася саме на тому, що пішохідний перехід у тому місці вкрай небезпечний, і вінничани часто там потрапляють у ДТП. Ці слова визвали обурення у прес-офіцерки патрульної поліції Вінниччини Олени Вотякової, яка ситуацію пояснила «помилкою генетичного коду».

Вінницька журналістка Людмила Цимбалюк 8 листопада у Facebook написала про те, що на перехресті вулиць Чорновола і І. Богуна вранці автівка збила дитину-пішохода. Водій швиденько забрав дівчинку до лікарні. Але увага вінничанки акцентувалася саме на тому, що пішохідний перехід у тому місці вкрай небезпечний, і вінничани часто там потрапляють у ДТП. Ці слова визвали обурення у прес-офіцерки патрульної поліції Вінниччини Олени Вотякової, яка ситуацію пояснила «помилкою генетичного коду».

Перш за все зазначимо, що у ДТП жителів Вінниччини гине значно більше, ніж земляків-захисників в зоні АТО/ООС. Причин тому безліч. Проте у патрульній поліції нещодавно звітували про поліпшення показників, а також про те, що «завдяки підтримці місцевої влади» вдалося їх покращити. Зрозуміло, якщо щорічно очільники правоохоронних органів просять про допомогу місцеву владу, то мусять звітувати покращення, наводячи «сприятливі» цифри. Але про це нижче. Спочатку про дискусію у соцмережі.

Вчора близько 8-ої години ранку Л. Цимбалюк написала, що «щойно на великому пішохідному переході біля Кумбар машина збила дівчину» и поставила питання, «скільки там ще має бути аварій, смертей та збитих транспортом людей, аби наша поліція, не знаю хто - дорожники, патрульні - врегулювали той перехід»?.. Слушне зауваження. І не персоніфіковане. Мабуть, всі служби мають піклуватися не лише про показники, а й вирішення нагальних проблем у конкретному місці.

Як дізнався NaПарижі, про інцидент на дорозі поблизу площі Героїв Майдану не відомо в управлінні патрульної поліції, адже виклику на надходило.

Значно пізніше під постом Л. Цимбалюк виникла доволі дивна дискусія. Офіцерка патрульної поліції Вінниччини Олена Вотякова у коментарі висловила свою думку, можливо, особисту, щодо ситуації на перехресті.  

Також вона намагалася довести, що контроль за ситуацією на перехресті не є обов’язком патрульної поліції.

Наступного дня, 9 листопада, Людмила Цимбалюк підвела підсумки дискусії.  

«В усьому винен генетичний код – все я спокійна!!! Тепер, якщо мене не приведи Боже, зіб’ють на пішохідному переході, буду знати - то все той код», - написала журналістка, пояснюючи, що на переконання представниці патрульної поліції «саме код причина аварій та смертей».

Також вона додала, що напередодні «впродовж лише п’яти годин сталось дві ДТП» у тому місці, а розмітка пішохідного переходу там ідеальна.

«Там все «намальовано» так як має бути. Звичайно, є питання до пішоходів, до водіїв, які повинні поважати один одного, - написала Людмила Цимбалюк. - Достатньо із Соборної, на якій постійно стоїть екіпаж, спуститись на метрів триста в низ і почергувати на тому переході хоча б у часи пік. Принаймні, допоки нарешті, місто, поліція, дорожники, патрульна, не знаю, хто у нас ще в цій Галактиці відповідає за безпеку на дорозі, не вирішить проблему з цим злощасним переходом».

Тепер можна пригадати нещодавній звіт очільника патрульної поліції Редвана Усеїнова в міськраді про ситуацію з ДТП у Вінниці протягом 9 місяців у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У звіті зазначалося, по-перше, про зниження кількості загиблих. На одну людину загинуло менше, і постраждалих поменшало, хоча кількість ДТП зросла. Тому був зроблений висновок, що «йде правильна робота з причинами ДТП (прибираються ризики для життя та здоров’я учасників дорожнього руху)».

По-друге, Р. Усеїнов констатував, що більшість загиблих на дорозі – це пішоходи, адже з 13 осіб, які загинули у Вінниці – 9 пішоходи, а один велосипедист. Також він підкреслив, що половина ДТП у Вінниці з постраждалими – це ДТП за участю пішохода.

«І тут я зараз не хочу з’ясовувати чи винен пішохід, чи водій. Я хочу звернутися до пішоходів – виконуйте правила дорожнього руху. Треба не тільки переходити у дозволених місцях та на відповідний сигнал світлофора. А ще треба впевнитися в тому, що водій вас бачить (особливо у вечірній час), і має час, щоб зупинитися. Щоб пішоходу зупинитися потрібна 1 секунда, щоб зупинитися водію 2-3 секунди, а автомобіль за 3 секунди проїжджає при швидкості 50 км/год. – 42 метри. Тобто, з моменту, коли побачив пішохода і до моменту зупинки водієві треба 28-42 метри в суху погоду (взимку вдвічі більше)», - зауважив Редван Усеїнов.

Вказав він і про ДТП із дітьми. Зафіксовано 18 випадків, коли постраждали діти, а в одному дитина загинула.

Найцікавіше – «місця систематичного скоєння ДТП з постраждалими на території міста» протягом 9 місяців цього року. Саме цю діаграму надали депутатам. Так от, по три пригоди сталися біля вул. Київська, 6, і Хмельницьке шосе, 75А. По дві зафіксовано у вул. Соборна, 8, перехресть Хмельницьке шосе – Трамвайна, Келецька – Шевченка, Келецька – Д. Галицького.

Найчастіше наїжджали на пішоходів (у 7 випадках) або було зіткнення автівок (у 5-ох). У 8 випадках ДТП постраждалими ставали у наслідок порушення правил проїзду «зебри». По три рази – причина у порушенні правил проїзду перехресть і маневрування.

Отже перехрестя Чорновола і Богуна навіть не згадується як небезпечне. За «статистикою» там нібито все гаразд.