У Вінницькій облраді депутати пропонують заборонити УПЦ МП в Україні

Новини Вінниці / У Вінницькій облраді депутати пропонують заборонити УПЦ МП в Україні

Постійна комісія з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту Вінницької облради підготувала звернення до президента, Верховної Ради та уряду з пропозицією прийняти закон про заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України.

Про це повідомляє Вінницька облрада.

Засідання комісії відбулось 2 листопада.

«Звернення підготовлено постійною комісією. Свою позицію депутати пояснюють тим, що УПЦ МП ідеологічно обґрунтовує та підтримує війну, а також виправдовує військові злочини, які скоює росія на території України.

Крім того, у зверненні йдеться, що «значна кількість служителів зазначеної церкви виявляють антиукраїнську та антидержавну позицію, про що свідчать проведені санкціоновані обшуки СБУ за місцем проживання митрополита однієї з єпархій УПЦ МП на території Вінниччини», - йдеться у повідомленні.

Комісія погодила відповідний проєкт рішення та рекомендувала голові облради включити його до порядку денного сесії.

Нагадаємо, фігурантом кримінальної справи щодо підтримки збройної агресії проти України є митрополит Тульчинський Іонафан (Єлецьких). Як раніше зазначав NaПарижі, владика на своєму офіційному сайті визнає себе «ієрархом Російської православної церкви», під час обшуків у Тульчинській єпархії та його місці проживання були знайдені листівки на підтримку агресії. Митрополит заперечує, що це його. У той же час, за припущенням редакції, у Москві підготували підґрунтя для втечі Іонафана з України під приводом участі у комісії щодо старообрядництва. Хоча вже краще його обміняти на українських полонених.

Також нещодавно було проведено обшуки у митрополита Кіровоградського Іоасафа, який теж може бути причетним до співпраці з агресором.

Олеся Рудницька

2 листопада, 2022