Конкурент Іонафану: СБУ провела обшуки у митрополита Іоасафа у Кропивницькому

Новини Вінниці / Конкурент Іонафану: СБУ провела обшуки у митрополита Іоасафа у Кропивницькому

Наприкінці минулого тижня СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП у Кіровоградській області. Серед іншого виявили цікаве листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа з патріархом московським Кірілом.

Про це повідомляє СБУ.

Як зазначаються, окремі представники релігійних громад причетні до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

Зазначається, що обшуки проходили в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях, а також за місцями проживання фігурантів.

«Серед іншого у них виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у РФ антиукраїнських матеріалів. У їх текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених двома статями ККУ», - йдеться в повідомленні.

Слід зауважити, що у жовтні 2017-го митрополит Іоасаф їздив до Москви на засідання Синоду Російської православної церкви. Потім учасники цього Синоду направили вітального листа до президента РФ Володимира Путіна, у якому подякували йому за «підтримку ідеалів справедливості, миру і єднання між країнами і народами».

Пізніше митрополит Іоасаф заявив, що особисто не підписував вітального листа Путіну. Водночас, учасники АТО та активісти Кропивницького влаштували кілька акцій протесту під місцевим кафедральним собором, засуджуючи дії Іоасафа та його візит до Москви.

Як тепер зазначають в СБУ, ці матеріали активно поширювали серед священнослужителів і вірян, щоб сформувати серед них позиції, вигідні країні-агресору.

Всі вилучені матеріали відправлені на експертизи.

Раніше обшуки відбулись у Тульчинській єпархії та помешканні митрополита Іонафана. Отже митрополита Іоасафа можна назвати його конкурентом за право називатися найбільш «проросійським і пропутінським архієреєм» принаймні правобережної України. З лівобережжям окрема історія… Там таких значно більше.

Новини Вінниці / Конкурент Іонафану: СБУ провела обшуки у митрополита Іоасафа у КропивницькомуНовини Вінниці / Конкурент Іонафану: СБУ провела обшуки у митрополита Іоасафа у Кропивницькому
Олег Верлан

31 жовтня, 2022