У Вінницькій обласній раді створили комісію для вивчення причин масової загибелі осетрів у Ладижинському водосховищі

Новини Вінниці / У Вінницькій обласній раді створили комісію для вивчення причин масової загибелі осетрів у Ладижинському водосховищі

Голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий створив робочу групу, яка має вивчити питання загибелі осетрових у межах Ладижинського водосховища, а також питання дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді.

Відповідне розпорядження розміщене на сайті облради. 

«Робоча група створена на підставі висновку постійної комісії з питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики, звернення керівника підприємства ТОВ «Перша Аквапромислова компанія» Олександр Корха, колективного звернення мешканців села Тростянчик, а також депутатського звернення депутата обласної Ради Ігоря Хміля», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше в ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі О.Корх розповів деталі того, що сталось з унікальною аквафермою та свій погляд на причини лиха.

Ukrainian Caviar Berry – українська компанія з Маріуполя, яка із 2017 року переїхала у місто Ладижин на Вінниччині. Мор червонокнижних осетрових на аквафермі стався 3 жовтня. За інформацією керівника підприємства, загинули 3000 рибин загальною вагою 9 тонн, серед яких маточні поголів’я осетра та белуги. Ймовірною причиною загибелі риби керівництво підприємства вважає небезпечні викиди в річку Південний Буг з місцевих підприємств. Директор констатує, що підприємство зазнало непоправних збитків, які все ж не порівняти із загальними збитками, які нанесені екології басейну річки Південний Буг.

«До цього випадку протягом останніх місяців також фіксувалися випадки масової загибелі риби в Ладижинському водосховищі.

Жителі села Тростянчик надіслали колективне звернення до В.Соколового, депутатів Тростяненцької селищної ради, правоохоронних органів. У своєму зверненні вони просять не допустити будівництва водовідстійника для миття пташників – резервуару для технологічних вод на земельній ділянці площею 2,83 га, яка розташована на території Тростянецької територіальної громади. Вони також скаржаться на можливі неправомірні дії службових осіб селищної ради під час проведення громадських слухань щодо цього будівництва», - зазначають в облраді.

Робочу групу очолив депутат облради Сергій Кривешко. Його заступниками призначено Геннадія Мазура, Ігоря Хміля, Віталія Беня. За результатами роботи обласна рада має бути поінформована у місячний термін.

До складу робочої групи увійшли: депутати облради Василь Гондарук, Олег Дяченко, Олександр Кавун, Роман Квітко, Михайло Паньків, Вікторія Родінкова, Євгеній Шаповалов, начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області (за згодою) Юрій Дубовий, начальник головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (за згодою) Руслан Швед, в.о.начальника управління державної інспекції архітектури та містобудування України у Вінницькій області (за згодою) Олександр Яковенко, начальник управління Державного  агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області (за згодою) Олексій Янгельський.