У Вінницькій міськраді відповіли на петицію про світлофори на перехресті Келецької - Лялі Ратушної

Новини Вінниці / У Вінницькій міськраді відповіли на петицію про світлофори на перехресті Келецької - Лялі Ратушної

У Вінницькій міській раді офіційно відповіли на петицію вінничанина Дмитра Лозінського про регулювання руху на перехресті вулиць Келецької - Лялі Ратушної.

У Вінницькій міській раді офіційно відповіли на петицію вінничанина Дмитра Лозінського про регулювання руху на перехресті вулиць Келецької - Лялі Ратушної.  

У своєму зверненні автор наголошував, що перехрестя нині є вкрай аварійним. За його словами, із вулиці Лялі Ратушної на Келецьку можна виїхати тільки тоді, коли приблизно 15 секунд для автомобілів, що рухаються по Келецькій, вмикається червоний сигнал світлофора. Але в цей же час, зазвичай, перехрестя перетинають трамваї, тому виїхати на Келецьку автівки із Лялі Ратушної так і не можуть.

Автор пропонував встановити світлофори для регулювання руху з усіх сторін перехрестя та встановити окремі світлофори для трамваїв, які забороняли б їм їхати при зеленому світлі для пішоходів та червоному для автомобілів, які їдуть по Келецькій. Пропонувалось також збільшити  час для переходу хоча б на 5секунд.

У міській раді констатували, що нинішній світлофор на цьому перехресті встановлений ще 1992 року, він забезпечує перехід для пішоходів і "ніяким чином не регулює виїзд транспортних засобів з вулиці Лялі Ратушної".

Тобто водії, які виїжджають на Келецьку, повинні керуватися встановленими дорожніми знаками і правилами проїзду нерегульованих перехресть.

"У свою чергу цей спосіб проїзду відповідає існуючій інтенсивності руху транспортних засобів по вул. Лялі Ратушної і дає змогу здійснити виїзд транспорту у будь-який час, за умови пропуску транспортних засобів по головній дорозі та пішоходів, які переходять вул. Келецьку на дозволяючий сигнал світлофора. У часи найбільшої інтенсивності руху транспортних засобів по вул. Келецькій, виїзд з вул. Лялі Ратушної частково ускладнюється і можливий у більшості випадків лише у пішохідній фазі, проте у період спаду інтенсивності руху зазначена проблема не спостерігається", - зазначають у міськраді.

У мерії стверджують, що повне світлофорне регулювання у всіх напрямках на цьому перехресті не зменшить час очікування для виїзду на Келецьку навіть за умови відсутності авто по головній дорозі, оскільки водії при виїзді з вулиці Лялі Ратушної будуть змушені чекати на дозволяючий сигнал світлофора.

"Застосування окремо світлофорного регулювання руху трамваїв на даному перехресті є вкрай небезпечним, оскільки відсутня нормативна видимість для учасників дорожнього руху, а саме водіям трамваїв обмежена оглядовість вул. Лялі Ратушної (праворуч), а водіям транспортних засобів, при виїзді з вул. Лялі Ратушної обмежена видимість трамваїв ліворуч", - констатують у міськраді.

Стосовно ж збільшення часу на перехід пішоходів, то у мерії зазначають, що воно можливе лише на 3 – 5 секунд, але тільки за рахунок зеленого сигналу для транспорту, що їде по Келецькій.

"Оскільки по вулиці Келецькій працює координоване керування світлофорними об’єктами і для забезпечення плану координації «зелена хвиля» тривалість циклу роботи вказаних світлофорних об’єктів не може бути змінена", - йдеться у відповіді, підписаній заступником міського голови Андрієм Очеретним.

Сергій Маламура

4 квітня, 2021