У Вінниці відкривають муніципальний притулок для бродячих псів

Новини Вінниці / У Вінниці відкривають муніципальний притулок для бродячих псів

Наприкінці року Вінницька міська рада обіцяє здати в експлуатацію притулок для бродячих собак, будівництво якого розпочалося у 2016-му. Об’єкт, вартість якого, згідно кошторису, досягає 4,5 млн грн., має кардинально вирішити проблему псів-«безхатченків» у місті.

Наприкінці року Вінницька міська рада обіцяє здати в експлуатацію притулок для бродячих собак, будівництво якого розпочалося у 2016-му. Об’єкт, вартість якого досягає 4,5 млн грн, має кардинально вирішити проблему псів-«безхатченків» у місті.

Оскільки петиція до міської влади щодо допомоги місцевому собачому притулку у вигляді бюджетного фінансування витрат на два тижні набрала 412 голосів, що на чверть більше від потрібного, то 23 листопада у міськраді відповіли на звернення.

У відповіді зазначається, що влада постійно піклується притулком для собак БО «Вінницький обласний благодійний фонд захисту тварин «Планета». Саме тому з 2010-го щорічно на його утримання виділяються певні кошти. Загалом за 8 років – 1,3 мільйони. Крім того, до проекту бюджету на 2018 рік включені видатки в сумі 250,5 тис. грн. 

Втім, як вказується у відповіді на петицію, «з метою реалізації заходів «Програми регулювання чисельності тварин гуманними методами в м. Вінниці на 2016-2020 рр.» завершується будівництво сучасного муніципального притулку європейського типу, відкриття якого заплановано на кінець поточного року». Тобто, іншого.

Нагадаємо, дискусія щодо побудови муніципального притулку, де проводитиметься відлов, масова стерилізація, утримання тварин протягом 45 діб, а також передбачена евтаназія, продовжується з 2013 року. З самого початку зоозахисники були не з усім згодні. Перш за все, вони переймаються долею собак, які за півтора місяця не знайдуть нових хазяїв. У такому випадку тварин мають гуманно усипляти. Зоозахисники проти, а влада вважає це єдиним шляхом зменшити кількість випадків укусів людей та поступово знизити число бродячих псів.

На початку 2016-го у міськраді вирішили починати будівництво об’єкту на вул. Гонти, розрахованого на утримання 200 собак, та спрямували на це відповідні кошти. Тепер воно добігає кінця. Мабуть, в грудні 2017-го новий притулок запрацює.    

Олег Верлан

Олег Верлан

26 листопада, 2017